in

TUŽNA VIJEST: Inspekcija zatvorila pazinski azil za životinje Happy End

Nevjerojatno, ali istinito – pazinski azil za napuštene životinje Happy End Animal Rescue zatvorio je svoja vrata! Nakon što ih je netko prijavio za zanemarivanje životinja prije nekoliko dana u azil je došla veterinarska inspekcija u pratnji policije i komunalnih redara.

Voditeljica azila Mae Isaksson koja se godinama brinula o napuštenim životinjama na Facebooku je napisala: “Cijelo sam prijepodne provela mjereći svaki cm azila s veterinarskom inspektoricom, policijom i komunalnim, provjera svakog psa i ležaja za pse, mačke, golube, galebe, patke, svaka životinja uslikana, svaka kućica. Popodne ću provest izdvajajući veterinarske račune od ostalih, jer sutra u uredu inspekcije u Puli moram predati knjižice za pse koji su u azilu, ugovore o udomljavanju za pse koji vise nisu u azilu i veterinarske troškove da dokažem da se brinemo za pse. To me zapravo veseli, sad će vidjeti gdje se sve naši psi liječe i koliko to košta!”

Nažalost, rezultat toga što ih je netko prijavio jest što je Isaksson zatim objavila da od ponedjeljka mijenja Pazin s Čakovcem.

-Ne brinite za životinje, svi idu sa mnom u etapama kako im pripremim mjesto (ako se prije toga ne udome). Oni koji će zamjeriti još uvijek imaju vremena da dođu i preuzmu azil (bez životinja, ove idu sa mnom) i nastavi tamo gdje smo mi stali. Oni koji razumiju, nadam se da će me pratiti i nastaviti pomagati, jer ništa se bitno neće promjeniti, osim lokacije. Kad stišam oluju u srcu zbog zatvaranja HappyEnda, napisat ću detaljniju objavu. Za sada samo hvala svima koji su do sad pomagali. Nemojte žaliti, zajedno imamo preko tisuću ugovora o udomljavanju, napravili smo sjajne stvari. Radit ćemo ih i dalje, ali za neki drugi grad, i neke druge životinje.

Prenosimo još jednu njenu objavu: “Dragi Pazinjani i okolica, nema više. Ozlijeđene životinje ostavljat ćete na cesti ili si ih uzimati doma, jer od sutra ćemo imati zabranu primanja novih životinja. Nema vise transplatacija leća, ugrađivanja implantata, specijalistima u Zagreb, Sloveniju, Milano, Vicenzu. Svi novi bit će prepušteni vama, ili registriranom skloništu u Puli. Pitam se koliko su oni takvih zahvata imali. Da li su spremni voziti vaše napuštene po svijetu i onda se tjednima danonoćno brinuti za njih do oporavka. Sretno i vama i njima.”

Porečka udruga za zaštitu životinja SOS Šape, koja je s pazinskim azilom blisko surađivala, objavila je na Facebooku svoje ogorčenje:

“S tugom i gorčinom opraštamo se od naših prijatelja i suradnika azila Happy End Animal Rescue u Pazinu. Od ponedjeljka voditeljica azila Mae Issakson i njen suprug zaposlenici su azila u Čakovcu. Ovdje su radili bez plaće svih 10-ak godina, oslanjajući se na donatore i prijatelje i tik pred samu registraciju skloništa za koju su se godinama borili stigla je prijava za zanemarivanje životinja. Ne tipu koji mlati pse u Daruvaru, ne onima po Istri koji lovačke pse ili tartufare drže gladne i žedne u malim prljavim boksevima, ne onima koji ih drže vezane za drvo na metar lanca bez zaštite od sunca i kiše, ne onima koji trpaju mačiće i štence u plastične vreće i bacaju ih po šumama i rijekama, ne štancerima koji iscrpljuju kuje da kote do iznemoglosti – već onima koje takve pse i mace spašavaju! Kap koja je prelila ionako punu čašu.

Zbogom Happy End, dobar dan tugo!”

U istarskoj policiji doznajemo da su 14. rujna, zajedno s veterinarskom inspekcijom i komunalnim redarstvom, obavili nadzor držanja životinja u prostorijama udruge u okolici Pazina. Policija je postupala temeljem saznanja o mogućem zlostavljanju životinja, a provedenim nadzorom nisu utvrđeni elementi protupravnog ponašanja iz nadležnosti policije.

Što se tiče postupanja iz nadležnosti veterinarske inspekcija i komunalnog redarstva, uputili su nas da se obratimo Državnom inspektoratu i Gradu Pazinu.

NOVIGRAD: Giovanni Cernogoraz najbrži strijelac na natjecanju STEEL CHALLENGE

NOVIGRAD: Giovanni Cernogoraz najbrži strijelac na natjecanju STEEL CHALLENGE

VRSAR/FUNTANA: Aktivan vikend mladih nogometaša

VRSAR/FUNTANA: Aktivan vikend mladih nogometaša