in

U Bokordićima obilježena 79. obljetnica sjećanja na nevine žrtve stradale u 2. svjetskom ratu

Foto Općina Svetvinčenat

U ponedjeljak, 9. siječnja u Bokordićima obilježena je 79. obljetnica sjećanja na nevine žrtve stradale u drugom svjetskom ratu. Tom prilikom su mještani i gosti komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomenik u Bokordićima odali počast nevinim žrtvama stradalim 1944. godine, u noći s 8. na 9. siječnja.

Foto Općina Svetvinčenat
Foto Općina Svetvinčenat

Pripadnici nacističkih postrojbi nakon susjednih Šajini krenuli su prema Bokordićima gdje su divljački pobili 22 žitelja, a još osmero ih je završilo u njemačkim logorima, odakle se nikada nisu vratili.

U znak sjećanja, vijence na spomen obilježje žrtvama naci-fašističkog terora položili su delegacija mještana Bokordići i Pustijanci, predstavnici Općine Svetvinčenat, predstavnici Istarske županije, Savez udruga antifašista podružnica Općine Svetvinčenat, Savez udruga antifašista Istarske županije i Udruga antifašističkih boraca Grada Pule, susjedna Općina Barban i MO Šajini, predstavnici mjesnog odbora Lipa i mještana Lipe, predstavnici Općine Matulji i Udruga antifašističkih boraca Liburnije, predstavnici Društva „Josip Broz Tito Poreč“.

Nazočnima su se prigodnim govorima obratili načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, predsjednik općinskog ogranka SUA-a Mirko Rojnić, predsjednik SUA-a Istarske županije Branko Oplanić te predstavnik župana Istarske županije Ezio Pinzan.

Foto Općina Svetvinčenat
Foto Općina Svetvinčenat

U svom govoru načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković istaknuo je: ,,Sloboda je vrlo krhka, te ju zato trebamo čuvati, graditi i baštiniti u našim riječima ali i dijelima”, te se zapitao jesmo li išta naučili kroz povjesne tragedije našeg naroda.

„Trebamo se i danas oduprijeti rastućem populizmu i radikalizmu, da bi sačuvali slobodu koja je izborena krvlju naših mučenika u borbi za svoje Bokordiće, za našu Istru i za svoju istrijansku besidu istaknuo je Perković.

Okupljenima se obratio i predstavnik Istarske županije, pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, koji se svojim govorom osvrnuo na tragični događaj.

-Na ovome mjestu, trebamo iznova naglasiti da se Istra prva u Europi hrabro suprotstavila fažizmu, u samim njegovim začecima. U događajima kojih se danas prisjećamo, kao i cijelom NOB-u ogledaju se naše temeljne vrijednosti, naš regionalni identitet, sve za što su se naši stari borili, a mi danas baštinimo i branimo. Unaprjeđenje, obrana i širenje univerzalnih principa kao što su sloboda, demokracija i poštivanje ljudskih prava, trajna su obaveza ali i moralna odgovornost svih nas, rekao je Pinzan.

Izvor Općina Svetvinčenat

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija cyber kriminal internet prevara

Policija upozorava na „phishing“ kampanju – Diljem Hrvatske stižu lažni mejlovi s ciljem prijevare

poreč rukomet

Nakon odličnog turnira u Poreču reprezentacija putuje na Svjetsko rukometno prvenstvo