in

U četvrtak policija će kontrolirati korištenje pojasa i nepropisnu uporabu mobitela

Ilustracija MUP

Prometna policija će sutra, 2.3., od 8 do 13 sati u Puli provesti pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula će u četvrtak, 2. ožujka od 8 do 13 sati, provesti prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje”.

Uz brzinu i alkohol, uporaba mobitela tijekom vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U prva dva mjeseca ove godine djelatnici Postaje Prometne policije Pula – Pola utvrdili su ukupno 220 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 213 prekršaja uporabe mobitela tijekom vožnje, a u prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba koja nije koristila sigurnosni pojas.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Dok su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste mobitele tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu, poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku, objavila je istarska policija 1. ožujka 2023.

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

UMAG: Ponudila 94-godišnjakinji na prodaju jastuke pa joj ukrala više stotina eura

daus paus nemet foto ids

Zbog bespravne gradnje IDS uputio prijedlog izmjena Zakona o građevinskoj inspekciji u Sabor