in

U četvrtak popodne pljuskovi, u gorju i snijeg, orkanska bura za vikend

Foto Istramet

Donosimo Istrametovu prognozu za ČETVRTAK: Djelomice sunčano vrijeme, u gorju uz mogućnost pljuskova snijega. Lokalnih pljuskova susnježice danju može biti i na ostatku područja. Puhat će slaba do umjerena, lokalno jaka bura i sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od -3 do 5 °C, dnevne vrijednosti između 8 i 12 °C.

U unutrašnjosti Hrvatske danas će prevladavati promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima, sredinom dana i poslijepodne posvuda su izgledni pljuskovi, a u gorju i snijeg, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Već tijekom jutra mjestimice malo snijega ili kiše uglavnom će biti na istoku i u gorju, a sredinom dana i posvuda. Na Jadranu će biti pretežno sunčano, popodne uz umjerenu naoblaku tek rijetko i malo kiše.

Vjetar će puhati slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena, na udare jaka bura i sjeverni vjetar, popodne na jugu sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura većinom će biti između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža.

U gorju će biti i do minus 4

U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će promjenjivo oblačno, za sredinu ožujka relativno hladno, a dojam hladnoće pojačavat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Mjestimice će pasti malo kiše, mogući su i sporadični pljuskovi snijega, osobito u Srijemu i to već od jutra te opet rano poslijepodne. Jutarnja temperatura bit će od -2 do 2°C, a najviša dnevna oko 8.

Malo stabilnije bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će sporadični pljuskovi biti izgledniji na Baniji i širem karlovačkom području, ali jutarnji mraz i dnevna temperatura od samo 8°C u kombinaciji s umjerenim sjevernim vjetrom ostavljat će dojam hladnoće koja nije uobičajena u posljednjim danima zime.

Uz još nižu temperaturu u gorju će biti hladno, ujutro i do -4°C, danju oko 5, a mraza će ujutro opet biti i u unutrašnjosti Istre, ponegdje i na obali sjevernog Jadrana. Umjerena bura ujutro će podno Velebita imati jake i olujne udare pa valja pripaziti u prometu, u cestovnom dodatno na mjestimice skliske ceste zbog povremene lokalne kiše, a u pomorskom na umjereno valovito i prijepodne još valovito more.

Na srednjem Jadranu će osobito valovito biti u šibenskom akvatoriju, gdje će jaka bura najdulje puhati. Bit će razmjerno hladno, ujutro ponegdje vjerojatno pri tlu s mrazom, osobito u unutrašnjosti Dalmacije. Uz djelomice sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će između 8 i 12°C.

Na krajnjem jugu zemlje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ujutro mjestimice bura, danju umjeren sjevernjak pa zapadnjak. Najniža temperatura od 2°C u unutrašnjosti do 7°C uz more, a danju oko 10 stupnjeva, objavio je DHMZ.

Kako donosi prognoza N1, sutra će biti manja vjerojatnost za oborinu, dok će tijekom subote ponovno biti izgledniji što kiša što snijeg, u unutrašnjosti, ali i u Dalmaciji, u čijem bi zaobalju prolazno moglo biti snijega.

Za vikend će zapuhati bura, koja će se proširiti na cijelu obalu i na udare će biti olujna, pa i orkanska, osobito u podvelebitskom dijelu.

Treba računati na poremećaje u cestovnom i pomorskom prometu. Usto, što će biti vjetrovitije, bit će i značajno hladnije, a hladan zrak zadržat će se nad našim područjem i veći dio idućeg tjedna, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali.

Tražiš posao u Istri? Zapošljavaju u Rovinju, Žminju, Novigradu, Umagu, Puli…

VIŽINADA: Uređuju se Doli i obnavlja oborinski kanal