in

U Funtani je smješteno 20 obitelji iz Petrinje – Svi su zbrinuti zahvaljujući dobrim ljudima i firmama

Stara škola u Funtani - Foto Tanja Kocijančić

U zadnja dva dana stare godine u Funtanu je stiglo 20 obitelji, sve zajedno oko stotinu osoba, s područja Petrinje. Smjestili su se u kampu Istra Camping Resort, kojeg je porečka tvrtka Valamar Riviera odmah ponudila stradalima zajedno sa svojim kapacitetima iz Rapca i na Krku. Radi se o obiteljima s djecom i ostat će oko mjesec dana, dok se na njihovom području situacija ne stabilizira, odnosno dok im se ne osigura smještaj. U potresu je, naime, osim sedam izgubljenih života uništeno najmanje 2.000 objekata, od kojih su većinom domovi unesrećenih. Valamar je nesebično stradalima na raspolaganju u kampu stavio kamp kućice s pet zvjezdica koje su u potpunosti opremljene svime što treba za život.

Svi su dobro i trenutno im ništa ne nedostaje. O njima brinu uprava kampa, volonterke iz funtanjanske Udruge za djecu i mlade “Na izvorima prijateljstva” koje sve koordiniraju, te Crveni križ Poreč.

Stara škola u Funtana puna je pomoći i donacija zahvaljujući mještanima

-Obavještavamo vas da smo s predstavnicama Valamar Camping Resorta obišli svaku obitelj u kampu Istra. Potreseni su sudbinom ali nikome ništa ne fali zahvaljujući vašim donacijama. Dobili su svi šta im treba. Zadnjeg dana stare godine došlo je 5 novih obitelji i njima smo dostavile osnovne pakete higijenu i hrane. od 20 kućica samo je jedna obitelj kojoj ćemo u toku dana dostaviti obrok ali samo iz razloga jer trgovine ne rade (jučer 1. siječnja). Nabavile smo nekih par namirnica specifičnih za djecu. Neke obitelji ni neće ostati ovdje trajno.. Nitko nije gladan. Njima samo treba mir i da se saberu, saznajemo od Ivane Prekalj Martinčević iz Udruge za djecu i mlade “Na izvorima prijateljstva” koje brinu o njima. Crveni križ osigurao je udruzi za to svu logističku pomoć.

Inače, udruga “Na izvorima prijateljstva” skupljala je odmah nakon potresa u staroj školi donacije koje su u međuvremenu već dostavljene na područje Petrinje. Bilo je to šest kamiona s donacijama, brojni automobili su išli gore, kamp kućice… Funtanjani su se u velikom broju odazvali ovoj humanitarnoj akciji. Upravo su danas, 2. siječnja, volonteri u staroj školi slagali posljednju pošiljku odjeće za djecu i odrasle i drugih potrepština koja će danas biti dostavljeno ciljano u jedno selo kod Petrinje u dogovoru s lokalnim stanovništvom, saznajemo u udruzi.

Za sada nema potrebe skupljati ništa, jer je prikupljeno i više nego dovoljno. Za obitelji u kampu sve će potrepštine osigurati Crveni križ Poreč koji je također prikupio jako velike količine hrane, odjeće i svega što je ljudima potrebno.

-Zahvaljujemo svima na velikoj brizi. Cijeli dan nas ljudi zovu i pišu kako bi pomogli. Sve su obitelji za sada opskrbljene prehrambenim i higijenskim proizvodima, kao i odjećom. Za sada stvarno ne treba nikakva pomoć, biti ćemo slobodne javiti se ukoliko nesto zatreba. Hvala svima, poručile su članice udruge “Na izvorima prijateljstva”.

Interventni tim Crvenog križa iz Poreča, Buja, Labina, Pazina i Pule krenuo u pomoć stradalima od potresa

ODLAZE U RUŽNU POVIJEST: Petarde od danas zakonom zabranjene!