in

U Hrvatsku stigle prve doze cjepiva

Jutros u 6 sati u Hrvatsku je stiglo prvih 9750 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa. Čuvat će se u HZJZ-u, odakle će se razvoziti u ostale županije. U nedjelju ujutro prva osoba u Hrvatskoj primit će cjepivo. Iz Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu čekaju potvrdu da će to biti upravo njihov štićenik. U Dubrovniku će prvu dozu primiti zdravstveni djelatnici. U Šibenik stiže 155 doza cjepiva, piše Index.

Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe i zdravstvene djelatnike, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima te na kraju cjelokupno stanovništvo.

Prve jednake doze BioNTech/Pfizerovog cjepiva stigle su za sve zemlje članice EU, dakle ovih 9750 doza dobiva jednako svaka zemlja članica, bez obzira na broj stanovnika ili količine kupljenog cjepiva, javlja Jutarnji.

Cijepljenje počinje u svim zemljama Unije sutra. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno, a stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštiti ukoliko 70 posto stanovnika bude cijepljeno. Hrvatska je naručila 5 milijuna i 905 tisuća doza.

Inače, jučer su zabilježena 1.643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.881. Među njima su 2.662 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 280 pacijenata. Preminule su 84 osobe. To je drugi najveći broj preminulih u Hrvatskoj. Prethodni je rekordni broj bio 92 preminula. 

Čekamo objavu novih podataka Nacionalnog stožera za 26. prosinca.

Istra – Božić uz 62 nova slučaja

korona covid unsplash ilustracija doktor maska

Istra u subotu: Novozaraženih 23, duplo više oporavljenih