in

U Istri ukupno 65 – Porastao broj oboljelih u Umagu i Brtonigli, novooboljeli prvi put u Bujama i još 3 općine

Istarski stožer - Foto Radio Centar Poreč

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, na presici u 11 sati objavio je da je jedna osoba u pulskoj bolnici koja je bila pozitivna na Covid-19 nažalost preminula. Bila je u kontaktu sa zaraženim turističkim djelatnikom koji se vratio iz Italije.

Broj oboljelih u Istri porastao je za 11 i sada ih je ukupno 65.

Od tog novog broja većinom su kontakti povezani s poznatim slučajevima na Bujštini (Umag i Brtonigla), potom još dvije osobe povezane su sa zrakoplovom iz Turske gdje su bili u kontaktu s oboljelim, potom jedna je osoba oboljela u karanteni i premještena u pulsku bolnicu.

Teritorijalno je došlo do povećanja, pa tako u Umagu ih ima najviše, ukupno 18, 4 ih je više u Brtonigli, ukupno 12. Po jedna novooboljela osoba zabilježena je u Bujama, Fažani i Savičenti te 2 osobe u Kanfanaru. Ostali su 2 iz Labina, 5 iz Poreča, 10 iz Pule, 1 iz Rovinja, 3 iz Vodnjana, 4 iz Novigrada, 2 iz Višnjana, 2 iz Motovuna i 1 iz Raše.

Prevladava muški spol među oboljelima a prosjek godina je 52.

Povećava se broj oboljelih starije životne dobi, oko 33 posto čine pacijenti iznad 60 godina.

Jučer je na odjelu infektologije pulske bolnice uzeto 49 briseva koji su poslani u Zagreb na analizu, a rezultati će biti poznati danas.

Apsolutno se povećava broj osoba koje imaju simptome i broj hospitaliziranih, što znači da raste potreba za zaštitom opremom, rekla je ravnateljica bolnice Irena Hrstić.

Stojanović je apelirao na osobe u samoizolaciji da se drže svih pravila, jer imaju sve više slučajeva da su pozitivne osobe koje s njima žive, dakle članovi obitelji koji nisu izlazili van kuće. To znači da se ne drže pravila distanciranja i osobne higijene.

U Istri trenutno ima oko 1.000 ljudi u samoizolaciji.

– Sustav funkcionira. Pripremamo se i za daleko veći broj zaraženih u Istarskoj županiji. Neki već polako izlaze iz karantene. Imamo i prvi put jednog zaraženog iz karantene, a to je dobro jer je ta osoba odmah iz inozemstva prebačena u karantenu i nije imala nikoga priliku zaraziti. Sada je ta osoba prebačena u bolnicu. Ponovno molim da se svi pridržavamo mjera za zaštitu od širenja korona virusa. Tu bitku svi zajedno moramo dobiti, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Turistički sektor treba stabilizirati dodatnim setom mjera koji će vrijediti do proljeća 2021.

U nedjelju pomičemo kazaljke na satu