in

U Puli konferencija o društvenim inovacijama i društvenom poduzetništvu u sklopu EU projekta +Resilient

Projekt +Resilient privodi se kraju te je vrijeme sagledati sve učinjeno zadnje 4 godine na temu razvoja društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Istri, okupiti sve relevantne dionike koji su sudjelovali na brojnim aktivnostima i one koji žele postati dio cijelog tog novog eko sustava koji izgrađujemo. 

Stoga, u četvrtak, 7. travnja 2022. godine u Zajednici Talijana u Puli – Circolo okupljamo sve zainteresirane pojedince, članove i predstavnike udruga, predstavnike ustanova, institucija, jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnike obrazovnog i znanstvenog sektora, nastavnike, znanstvenike, učenike, studente te posebno sadašnje i buduće društvene poduzetnike te poduzetnike koji jesu ili žele postati društveno odgovorni i ljude koji žele biti društveni inovatori a još više one koji ih žele podržati.

Na konferenciji će svi prisutni imati priliku čuti od Tea Petričevića iz ACT grupe presjek stanja društvenog poduzetništva na europskoj i nacionalnoj razini. Teo je priznati društveni inovator, društveno-poduzetnički arhitekt i savjetnik, stručnjak za društvenu ekonomiju i civilno društvo s više od 15 godina iskustva u organizacijskom razvoju, upravljanju projektima, prikupljanju sredstava, politikama/ istraživanju, izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća. Od 2007. godine aktivan je u razvoju zakonodavstva i institucionalnog, financijskog i obrazovnog okvira društvene ekonomije/poduzetništva u Hrvatskoj i zemljama zapadnog Balkana. Pokrenuo je/razvio 20 društvenih poduzeća i potpornih organizacija.

Potom slijedi prezentacija prijedloga Javne politike za podršku razvoju društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Istri koju će održati Lana Lovašić, Unite Us Consulting. Lana ima brojno iskustvo od preko 15 godina u području razvoja poduzetništva na način primjene inkluzivnih inovacija koje doprinose društvenom napretku u kojem će postojati jednake mogućnosti i održivi razvoj. Iskustvo u društvenom investiranju, društvenoj ekonomiji i društvenom poduzetništvu stvarala je radeći sa brojnim međunarodnim organizacijama poput: British Council, YBI, Social Enterprise UK, Group SOS, Finska Vlada, Toshiba, Flamanska Vlada, Vlada Južne Afrike, Industrial Development Corporation, Europska unija, Social Enterprise Academy, Svjetski fond za prirodu i drugima.

Okrugli stol „Što i kako dalje?“ okupiti će stručnjake iz različitih područja i sektora, a koja su relevantna u području društvenog inoviranja i društvenog poduzetništva. Moderatorica okruglog stola bit će upraviteljica Zaklade Istra, Helga Možé a sudionici su sljedeći: Lana Lovašić – Unite US Consulting, Teo Petričević i Darko Ciglar – ACT grupa, Kristina Afrić Rakitovac – FET Pula, Sven Maričić – UNIPU, Visio Jasna Vekić – Crveni križ Pula, Renata Kiršić – POU Labin, Antonia Babić – Grad Pula, Borjan Bateglj – Grad Labin, Muamer Mujević –  Iconis, Tamara Kiršić – IDA, Stipe Efendić – Centar za ruralni razvoj Sinj, Božica Peruško – društveno poduzeće Julijan, Danijela Kasumović Maružin – Punkt.

Inicijalni sastanak Istarske mreže društvenih poduzetnika, potpornih institucija, organizacija, ljudi ima za cilj vidjeti interes za stvaranjem takve, za početak neformalne mreže, te ukoliko postoji, dogovor oko funkcioniranja i potreba koje bi članovi takve mreže mogli imati kako bi se sukladno tome planirale buduće aktivnosti.

Nadalje, u  sklopu događaja, na prekrasnoj velikoj terasi omogućit će se svim zainteresiranima da pobliže upoznaju društvena poduzeća i ono što nude od proizvoda i usluga na sajmu društvenih poduzeća. Nadamo se motivaciji da pokrenu svoje društveno poduzeće, ali i prilici da kupe proizvod ili ugovore uslugu od društvenog poduzeća. Važno nam je osvještavati „kupce“ da svojim odabirom od koga kupuju pomažu cijelom tom sustavu.

Neka od društvenih poduzeća koja će se predstaviti: KopriVITA proizvodi prehrambene i druge proizvode s dodatkom koprive, a u svoje procese uključuje osobe s invaliditetom i ostale pripadnike marginaliziranih skupina; Socijalna zadruga Corbis bavi se prikupljanjem i odvajanjem otpada od papira i kartona te reciklažom; Studio za dizajn i digitalni tisak Lapo Lapo je društveno odgovorni studio Udruge Prizma koji nudi usluge grafičkog i web dizajna te usluge digitalnog tiska; Zajednica braniteljskih zadruga okuplja zadružne organizacije i OPG-ove koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na tržištu; Centar za ruralni razvoj CERURA Sinj – predstaviti će Hrvatsku mrežu za društveno poduzetništvo; Pulski Bistro PUNKT koji zapošljava ranjive skupine, predstaviti će se svojom ponudom za ručak na konferenciji, Centar za društveno poduzetništvo Labin društveno je poduzeće koje zapošljava ranjive skupine; Društveno poduzeće Mediteranski kiparski simpozij. Uz to, predstaviti će se i nekoliko ideja budućih društvenih poduzeća u Istri: Lutkarska družina Merlinci lutkarska je družina koja popularizira kulturnu i povijesnu baštinu Istre, promiče ženska i manjinska prava, a k tome je ekološki osviještena te daje priliku nastupa mladim neafirmiranim glumcima, Prihvatilište za beskućnike i Crveni križ Pula razvijaju projekt društvenog poduzeća koje će zapošljavati beskućnike a nuditi će usluge praonice rublja; Kuća filantropije „Feel good house“ interaktivni multimedijalni edukativni centar na temu filantropije u Puli, s stalnom postavkom multimedijalne izložbe o dobročiniteljima grada Pule te kronološkim prikazom pulske filantropije.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da neovisno da li sudjeluju na konferenciji, posjete mini sajam društvenih poduzetnika, da se upoznaju sa njihovim djelovanjem.

Prijave za sudjelovanje na konferenciji su obavezne putem sljedećeg linka: https://forms.gle/nv88kcpAFmsVd8CQ8

Za više  informacija: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr

Konferenciju organiziraju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva i Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove a u sklopu projekta +Resilient.

Projekt „+Resilient“ financiran je iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. U projektu sudjeluje 14 partnera iz 8 zemalja Mediterana a cilj mu je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške na europskoj razini.

Ilustracija Pixabay voda špina

Bez vode u srijedu dio Poreča

Porečki umirovljenici skupili pomoć za ukrajinske izbjeglice