in

U Puli obilježen Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Foto Policijska uprava istarska

Predstavnici Policijske uprave istarske, Centra za građanske inicijative Poreč te Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela obilježili su Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

Kako bi se građane informiralo o pravima koje imaju kao žrtve kaznenih djela, predstavnici Policijske uprave istarske, Centra za građanske inicijative Poreč te Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela obilježili su danas u Puli Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela.

Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela obilježava se od 1990. godine, na prijedlog organizacije Victim Support Europe koja okuplja udruge podrške žrtava iz 31 zemlje Europe, uključujući i Republiku Hrvatsku. U zemljama članicama Europske unije, Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela obilježava se 22. veljače s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela.

Stoga su i danas na Narodnom trgu u Puli građani mogli dobiti letke i informacije o tome koja prava imaju u slučaju da su žrtve kaznenih djela. Zanimalo ih je što se događa nakon što policiji prijave kazneno djelo, odnosno kakav je daljnji tijek postupka i na koji način oni kao žrtve dalje sudjeluju u postupku, koja sve prava imaju kao žrtve i oštećenici te kome se konkretno mogu obratiti za pomoć.

Prava žrtava i svjedoka kaznenih djela u Republici Hrvatskoj regulirana su Kaznenim zakonom i Zakonom o kaznenom postupku, kao i ostalim zakonskim i podzakonskim propisima. Žrtva kaznenog djela tako ima pravo na psihološku i drugu stručnu pomoć, pravo na sudjelovanje u kaznenom postupku, pravo na savjetnika na teret proračunskih sredstava, pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

”Policija postupa s posebnim obzirom prema žrtvi kaznenog djela te na primjeren način vodi brigu o pravima i interesima žrtve, zaštiti privatnosti kao i o specifičnim potrebama žrtve. Već pri prvom kontaktu, policijski službenik obavijestit će žrtvu na razumljiv i primjeren način upoznati o tome koja joj sve prava pripadaju po zakonu te na koji ih način može ostvariti”, rekla je voditeljica poslova prevencije u Policijskoj upravi istarskoj Alica Rosić-Jakupović i pojasnila da pritom treba voditi računa o pojedinoj kategoriji žrtve čija su prava posebno propisana (dijete žrtva, žrtva kaznenog djela protiv spolne slobode, žrtva kaznenog djela trgovanja ljudima, žrtva kaznenog djela nasilja, žrtva stranac, žrtva osoba s invaliditetom).

Nakon što usmeno upozna žrtvu s pravima, policijski službenik uručit će joj pisanu obavijest o pravima, kao i dostupne podatke o službama za zaštitu i podršku žrtvama i besplatnom broju telefona za podršku žrtvama, neovisno o tome želi li žrtva prijaviti kazneno djelo ili ne.

Putem besplatnog broja telefona 116 006, koji je standardiziran diljem Europske unije i dostupan radnim danom od 8 do 20 sati, građani mogu dobiti sve potrebne informacije o pravima žrtava kaznenih djela i prekršaja. Usluga je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, a volonteri koji su posebno obučeni iz područja prava i psihologije uputit će građane i strance o pravima, načinima kako ih mogu ostvariti i ustanovama koje im mogu pomoći.

Kome se žrtve kaznenih djela u Istri mogu obratiti radi informiranja o svojim pravima?
Tijela državne uprave i nevladine organizacije koje se bave podrškom i zaštitom žrtava za Istarsku županiju:

  • Odjel za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Rijeci (051/355-645,faks: 051/355-645, e-mail: podrska-svjedocima@zsri-pravosudje.hr)
  • Centar za građanske inicijative Poreč (Partizanska 2d, 52440 Poreč, tel: 052/428-586, 052/452-746, e-mail: cgiporec@cgiporec.hr)
  • Udruga Sigurna kuća Istra (Koparska 58, 52100 Pula, tel. 052/500-148, e-mail: sigurna.kuca.istra@inet.hr )
  • Udruga Communitas Umag (Školska 14, 52470 Umag, tel: 099/782-6127, e-mail: info@communitas.hr)
  • Savjetovalište Zdravi grad Poreč(M. Gioseffi 2A, 52440 Poreč, tel: 052/452-335, 091/452-3350, e-mail: savjetovaliste@zdravi-grad-porec.hr)
  • Savjetovalište Zdravi grad Labin (Rudarska 1, 52220 Labin, tel: 098/946-9111, e-mail: labin.zdravi.grad@gmail.com)
  • Gradsko društvo Crvenog križa Buzet – projekt zaštite zdravlja i savjetovanja za djecu, mlade i obitelj (2. Istarske brigade 13/1, 52420 Buzet, tel: 052/662-445)
  • Savjetovalište za brak i obitelj Pazin (Prolaz Otokara Keršovanija 2, 52 000 Pazin, tel: 091/1624-146, e-mail: savjetovalistepazin@gmail.com)
  • Gradsko psihološko savjetovalište za brak, obitelj, djecu i mladež Rovinj (Trg m. Tita 3, 52 210 Rovinj, tel: 099/582-7618)
  • Svi centri za socijalnu skrb u Istri

Izvor Policijska uprava istarska

Foto Jedriličarski klub Vega - Ilustracija

Prva Full moon regata Jedriličarskog kluba Delfin iz Pule

RIJEČ STRUČNJAKA – Istraživanje: Psihologija u očima drugih struka