in

U Puli premijera dokumentarnog filma „Skriveni pupoljci boljeg društva“

Foto Zaklada Istra

Danas je održana premijera kratkog dokumentarnog filma “Skriveni pupoljci boljeg društva”. Dokumentarni film nastao je u okviru ESF projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ tematizira problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom. Dokumentarac nastoji senzibilizirati širu javnost, posebice poslodavce, o mogućnostima i važnosti zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina, a i ujedno po tom pitanju ohrabriti i same osobe koje pripadaju ranjivim skupinama, u ovom slučaju osobe s invaliditetom.

Priče ispričane od samih aktera osoba s invaliditetom (Jelena Vuković, Emilio Zonta, Lorena Buić, Silvija Mulaček, Daniela Maretić Igić, Jadran Balenović, Alma Zulim) o njihovim razmišljanjima, radu, poteškoćama ali i prilikama koje su dobili dočaravaju važnost ove teme ali i svjedoče o potencijalu koji postoji.

Prisutne su pozdravili Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika Pule i župan Istarske županije Boris Miletić koji su čestitali i zahvalili svim sudionicima ovog dokumentarnog filma.

Film su izradili: Darko Privrat (snimatelj i scenarij), Hugo Vojak (snimatelj), Lovro Buva (redatelj i montažer), Sandrino Požežanec (animacija), Bojan Kondres (obrada zvuka) dok je naraciju odradio Ivica Gunjača.

„Intencija je da ovaj dokumentarni film pogleda što više ljudi, i u ostalim gradovima naše zemlje, posebno u našoj županiji, a to nam je slijedeći korak“ rekla je upraviteljica Zaklade Istra, Helga Možé.

Projekt, ukupne vrijednosti 2.201.232,00 kn, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula.

Nositelj projekta je Općina Marčana, Partneri su: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga cerebralne paralize Istarske županije, davatelj financijske potpore: Europski socijalni fond. a traje od 28.5.2021. do 28.5.2023. a provodi se na Urbanom području Pula. 

Foto Srednja škola Mate Balote - Grad Poreč

Poreč: 45 učenika SŠ Mate Balote dobilo Njemačke jezične diplome

Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč

POREČ kao grad bez barijera i prepreka – Aktivnost TUŠ A. Štifanića za Dan osoba s invaliditetom