in ,

U Sv. Petru u Šumi izgrađena prva hrvatska KUĆA OD KOBASICA

Općina Sv. Petar u Šumi završila je s uređenjem i opremanjem Prve hrvatske kuće od kobasica i Supetarskog doma nakon 15 mjeseci od početka prvih radova. U tijeku je priprema dokumentacije za tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole, a kroz nekoliko dana bit će gotovo i opremanje muzejsko-galerijskog prostora.

Načelnik Mario Bratulić

Nakon popuštanje epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju COVID-19 očekuje se svečano otvaranje objekta. Kuća od kobasica će se koristiti i za potrebe mještana Općine, ali i za razne projekte od nacionalnog i međunarodnog značaja kojima je općina organizator.  

-Projekt uređenja Prve Hrvatske kuće od kobasica u najvećem dijelu sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Općina Sv. Petar kroz dugoročni kredit, a manja sredstva su osigurana iz Odjela za poljoprivredu Istarske županije, naglasio je načelnik Mario Bratulić.

Prva hrvatska kuća od kobasica

Prostor, dodaje načelnik, opremljen je modernom kuhinjom i senzornim laboratorijem, sanitarijama, kotlovnicom i multimedijom koja se sastoji od video zida, nekoliko displeja za manje projekcije, razglasa, opreme za glazbene događaje, video nadzorom i sigurnosnim sustavom. Oprema muzejsko-galerijskog prostora namijenjena je za prezentaciju priče o kobasicama i ostalim tradicionalnim proizvodima, a na muzejskim panelima-Knjizi o kobasicama obrađena su četiri područja: dobrodošli u svijet kobasica, kobasica u istarskoj tradiciji, kobasice u Hrvatskoj i s kobasicom po svijetu.

U muzeju su predstavljeni razni začini koji se koriste u proizvodnji kobasica, alati, oprema i mnogi interesantni detalji vezani uz kobasičarsku proizvodnju..

Prva hrvatska kuća od kobasica

Prilikom uređenja okoliša srušena je zgrada nekadašnjeg starog boćališta, izgrađen novi sustav oborinske odvodnje, fekalne kanalizacije s biopročistačem. U potpunosti je saniran stari kameni zid, sanirano boćalište, izrađeni betonski zidovi s panelnom ogradom. U sklopu projekta izgrađena su  tri parkirališta i postavljeno je gotovo 900 metara kvadratnih opločnika, a uređen je i manji dječji park.

-Sv. Petar u Šumi, Istra i Hrvatska dobili su posebno mjesto za održavanje brojnih događaja i eventa na temu raznih tradicionalnih proizvodnja i običaja s ciljem promocije ali i turističke valorizacije, a prostor će koristiti i mještani općine za razne kulturne i društvene aktivnosti, istaknuo je načelnik Mario Bratulić.

Prva hrvatska kuća od kobasica

Vrsaranka na putu za Pariz: NATALIA PEMPER PRODANOV u finalu međunarodnog natjecanja za studente arhitekture

Nova prevara na internetu, ljude se u mailu ucjenjuje. Pripazite!