in

Udruženje obrtnika Poreč nakon pola stoljeća ima predsjednicu – Valencia Klarić: Nećemo se zaduživati

Foto Tanja Kocijančić - Novi članovi Skupštine Udruženja obrtnika Poreč

Na sinoćnoj konstituirajućoj sjednici Skupštine Udruženje obrtnika Poreč dobila je nakon pola stoljeća ponovno ženu za predsjednicu – Valenciju Klarić, čelnicu Ceha frizera i kozmetičara, rođenu Tarčanku koja živi u Červaru. Na sjednici Skupštine funkcije predsjednika nakon punih osam godina razriješen je Zoran Kalčić, dugogodišnji obrtnik, mesar iz Vrsara, nakon čega je, također jednoglasno, izabrana Klarić, kao jedina kandidatkinja za to mjesto.
Zoran Kalčić izabran je potom za potpredsjednika Skupštine, a na prijedlog nove predsjednice Klarić.

valencia klarić frizerka poreč foto tanja kocijančić
Valencia Klarić – Foto Tanja Kocijančić

-Naše udruženje postoji već 57 godina. Od početka obrtnici Poreštine aktivno su radili na razvoju svojih obrta, ali i zajednice u kojoj žive. Tako ćemo i mi nastaviti u ovom četverogodišnjem razdoblju. Zahvaljujem prijašnjim predsjednicima udruženja koji su svaki na svoj način i sa svojim timom ljudi uspjeli stvoriti prepoznatljivost našeg Udruženja, ali i ostvariti cilj, a to je imati svoje poslovne prostore, kazala je Klarić.

Sada je, dodala je, Obrtnički dom – dom svih obrtnika Poreštine.
-Udruženje je u mandatu mog prethodnika Kalčića riješilo kreditne obaveze. U ovom mandatu ne mislimo se dodatno zaduživati. Cilj je održati stabilnost udruženja uz nastavak aktivnosti, a to su seminari, predavanja, odlasci na sajmove, druženja obrtnika, podjela priznanja zaslužnim obrtnicima, komunikacija s lokalnom zajednicom i drugima. Ovisno o financijskim mogućnostima pokušat ćemo osmisliti i nove programe koji će privući obrtnike da se aktiviraju u Udruženju. Molit ću svih za pomoć, da mi budete suradnici, jer samo zajednički možemo ostvariti zacrtane ciljeve, istaknula je novopečena predsjednica u svom prvom službenom govoru na čelnoj funkciji.

Okupilo se u sali Doma obrtnika 15 od ukupno 23 nova člana Skupštine. Svi novi članovi za sljedeće četiri godine su Aldo Ukanović, Alen Sinožić, Ana Jajčević Ereiz, Antonija Bošnjak, Dario Barolin, Dragana Lakošeljac, Duško Perčulija, Emil Beaković, Igor Velenik, Ivan Stanić, Kristina Flegar Rabar, Marijana Kordić, Marko Marinac, Martin Fabris, Nada Kovačević, Robert Momić, Safet Hasić, Sandro Krajcer, Tanja Kocijančić, Valencia Klarić, Vili Čuš, Viliam Radessich i Zoran Kalčić.
Uz predsjednicu Klarić u Upravni odbor ušli su na njen prijedlog obrtnici Viliam Radessich i Mladen Vojinović, te pročelnici svih cehova Marko Marinac, Alen Sinožić, Marijan Košeto (umjesto Roberta Momića), Zoran Kalčić, Marijana Kordić i Duško Perčulija.
Morat će se ponoviti izbori za pročelnika/cu Ceha frizera i kozmetičara jer je Klarić izabrana za predsjednicu. Umjesto nje u Upravni odbor će ući i novi pročelnik/ca frizerskog ceha.

Jednoglasno je izabran i Nadzorni odbor u sastavu Sandro Krajcar, Ana Jajčević Ereiz i Tanja Kocijančić.
Za predstavnike porečkog Udruženja u Skupštini Obrtničke komore Istarske županije imenovani su uz Valenciju Klarić još i Marko Marinac, Viliam Radessich, Zoran Kalčić, Gordana Poropat i Aldo Ukanović.

Nekoliko riječi više o novoj predsjednici

Valencia Klarić rođena je 27.03.1981. godine u Kopru, osnovnu je školu završila u Taru. Srednju je školu pohađala u Puli. Majstorski ispit za zanimanje frizerka položila je 2007. godine, a poslom frizera bavi se punih 25 godina. U obrtu uz nju radi još jedna frizerka, a na naukovanje je primila 4 učenika.
Obrt za frizerske usluge Valencia otvorila je 2. veljače 2015. Od 2018. godine aktivno sudjeluje u radu Udruženja obrtnika Poreč, kao pročelnica Ceha frizera i kozmetičara, članica Skupštine i Upravnog odbora UO Poreč. U njenom mandatu Ceh je bio aktivan, te su se organizirala mnoga događanja u korist frizera i kozmetičara.
Majka je dvoje djece.

Foto: Tino Marić/HJS

Budućnost europskog juda natječe se u Poreču

FUNTANA: Nogometno igralište dobit će nove reflektore vrijedne 600.000 kuna