in

Ukidaju se PROPUSNICE za male općine? Ministar Božinović najavio da će ipak ići na ruku malim mjestima

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Novinarima se vezano uz izdavanje propusnica na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu obratio i Davor Božinović.

-S obzirom na neka manja mjesta koja imaju problema, jer ili nemaju banku ili dućan u općini, danas ćemo ići s dodatnom uputom prema stožerima. Postoji članak 18. Zakona o civilnoj zaštiti koji se pod određenim uvjetima može primijeniti tako da se nekoliko jedinica lokalne samouprave formira u jedan zajednički stožer. Rizik i izazov su isti. To su otočke ili neke druge manje općine koje mogu zajedno činiti cjelinu. Ljudima bi se tako olakšalo da obrađuju njive, odu u poštu u susjednu općinu i slično, najavio je ministar.

Osvrnuo se na dosadašnji broj izdanih propusnica.

-Ukupan broj izdanih propusnica je 565.221, a odbijeno je 16.673 propusnice. Do 11 sati danas izvršen je upis 100 tisuća zahtjeva velikih poslodavaca, a zbog velikog broja zahtjeva zamoljeni smo da apeliramo na sve koji imaju potrebu za unosom zahtjeva do 250 zaposlenih da to samostalno učine kroz uslugu e-pristupnice za poslodavce. Svjesni smo velikog opterećenja pa za one poslodavce koji nisu bili u mogućnosti unijeti podatke, vrijedit će ranije izdane propusnice do srijede, rekao je Božinović.

Najvažnije je, dodao je danas ministar na presici, vidjeti koje su to osobe koje su potencijalno opasne za širenje zaraze, kako bi ih se kroz sve postupke, uključujući i postupak izdavanja e – propusnica, spriječilo u nesavjesnosti, a to je da šire zarazu na bližnje, ali i one u gradovima koje bi eventualno posjećivali.

-Ovaj sustav će nam dati puno odgovora na puno pitanja. Imamo neke preliminarne podatke, ali sada ne znamo u kojoj mjeri su usklađene baze onih kojima je možda istekla samoizolacija. No, nećemo sada izlaziti s tim brojevima, naglasio je ministar.

POREČKA TRŽNICA otvara dodatne prodajne prostore, ali uz posebne mjere!

Započinje isplata preostalih potpora poljoprivrednicima