in

Ukupno 657: Nacionalni stožer objavio da je broj zaraženih narastao za 22, iznijeti detalji o petoj žrtvi virusa

Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije dobili smo priopćenje
da je je tijekom dana na Odjelu za infektivne bolesti OB Pula uzeto još 6 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus, te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. S jučerašnjih 49 briseva to je ukupno 55 sumnjivih na Covid-19. Stožer će izvijestiti javnost čim nalazi budu gotovi.

Što se tiče situaciji u Hrvatskoj, Nacionalni stožer je održao presicu u 16 sati kada je objavljeno da je broj zaraženih uvećan za 22 novooboljela, pa je saa ukupan broj pozitivnih 657.

Kako je rekao ministar zdravstva Vili Beroš, u periodu od 24 sata to je povećanje za 71 bolesnika, što u odnosu na jučerašnji i prekjučerašnji dan predstavlja određeno smanjenje, navodi Jutarnji list.

Ukupno je testirano 5.215 bolesnika, u odnosu na jutros to je 277 testiranih više.

“Preminulih je ukupno pet, jer je preminuo u Klinici za infektivne bolesti još jedan bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi”, rekao je Beroš.

Dodao je kako ukupno imamo 49 oporavljenih bolesnika, a što je četiri više u odnosu na jutros.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić rekla je da i Hrvatska poput drugih zemalja ima sve više pacijenata koji su starije dobi i koji boluju od kroničnih bolesti.

“Nažalost, jedan bolesnik je preminuo. Imao je povišeni krvi tlak, to je jedna od rizičnijih bolesti za infekciju koronavirusom. Oni koji imaju neke kronične bolesti su u velikom riziku i trebaju se jako paziti”, rekla je Markotić.

Ministar Beroš upitan je za dostupnost respiratora u Hrvatskoj. “Podijelili smo Hrvatsku po regijama kako bi cijela država bila adekvatno pokrivena respiratorima”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te dodao da bi trenutan broj respiratora u državi trebao biti dovoljan za sve pacijente.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je policija prikupila 3.290 dojava o kršenju mjera samoizolacije te da je utvrđeno 865 kršenja mjera samoizolacije. “Oni će platiti kazne na temelju rješenja Državnog inspektorata”, rekao je. “Većina se ponaša u skladu s uputama.”

Božinović je komentirao i nedavno otvaranje specijaliziranih trgovina. “Tržnice i specijalizirane trgovine koje smo otvorili ponašaju se dobro. Nema naznaka da se krše mjere. Ulazimo u kritično važno razdoblje i moramo izdržati u ovom režimu kako bismo se sačuvali za sutra”, dodao je.

Ministar Božinović rekao je da Stožer dobiva puno upita o mogućnostima za pomaganje Hrvatskoj. “Hvala svima koji iskazuju interes. Svi koji žele napraviti novčanu ili bilo kakvu drugu donaciju relevantne će informacije pronaći na internetskoj stranici koronavirus.hr”, dodao je ministar.

U nedjelju pomičemo kazaljke na satu

Beroš: S Kinezima ćemo diplomatski dogovarati kontinuiranu dostavu zaštitne opreme