in

Umag će stambeno zbrinuti deficitarne kadrove – učitelje, liječnike i policajce

Grad Umag je u 2019. godini nastavio s ulaganjima i poticajnim mjerama ne bi li deficitarnim službama i kadrovima, od liječnika do policijskih službenika, ali i prosvjetnim djelatnicima, omogućio život i rad u Umagu.

Kako nadalje Grad Umag objavljuje na svojim stranicama, krajem 2018. godine, povodom sjednice Vlade Republike Hrvatske održane 13. rujna u Puli, gradonačelnik Vili Bassanese i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisali su sporazum o sufinanciranju troškova stanovanja policijskih službenika. Naime, zbog razvijenosti turizma, kao i drugih povoljnih uvjeta, u Umagu su pristigli policijski službenici iz drugih dijelova Hrvatske, koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Kako je standard života u Umagu daleko veći, a time i sami troškovi života, odlučilo se pomoći policijskim djelatnicima i svim građanima indirektno osigurati onu opću sigurnost koja je potrebna u razvoju zajednice. Slijedom navedenog, Grad Umag će u 2019. godini za sufinanciranje troškova najamnine podstanarstva policijskih službenika osigurati 2.000 kuna po policijskom djelatniku, odnosno ukupno do najviše 480.000 kuna godišnje.  

K tome, Grad Umag ima četiri stana koje besplatno koriste učitelji. Trenutno, uz minimalnu naknadu, dali su još jedan stan na korištenje učiteljici, a do rješavanja svog stambenog statusa.  Cilj je na temelju potreba struke pronaći način i osigurati motiv dolaska deficitarnog kadra u Umag. –Osiguravanje besplatnih stanova, uz određene kriterije, je samo jedna od poticajnih mjera kojima želimo biti konkurentni u odabiru našega grada kao mjesta za život i rad, piše u objavi na gradskim web stranicama.

Grad Umag je najzapadniji grad Hrvatske, no u slučaju zdravstvene skrbi to postaje problem, ponajprije zbog udaljenosti od opće bolnice u Puli ili Rijeci. “Iako zdravstvo nije u nadležnosti Grada Umaga, zainteresirani smo za razinu i kvalitetu zdravstvene zaštite na području našega grada. Intencija nam je, na temelju potreba struke i uz određene kriterije, pomoći u osiguravanju stambenog pitanja za medicinske kadrove, kako bi im osigurali uvjete za bolji i jeftiniji život te kvalitetniji rad u Umagu. Slijedom navedenog, donijeli smo odluku o rekonstrukciji, odnosno izgradnji četiriju novih stanova za liječnike, a s krajnjim ciljem zadržavanja prijeko potrebnog liječničkog kadra u umaškoj zajednici”, piše u objavi.

 „Cilj nam je izgraditi stanove i predati ih na korištenje liječnicima kao motiv dolaska i ostanka u našem gradu. Za navedene radove osigurali smo do 1,5 milijuna kuna iz proračuna. Jedan je stan gotov, a dovršetak drugih triju stanova očekujemo do kraja ove godine.“ naglasio je gradonačelnik Bassanese te dodao kako su u tijeku pripremni radovi. Stanovi, čija se kvadratura kreće od 50 do 70 m2, nalaze se u širem centru grada te u gradskom naselju Babići.

Uz navedene stanove, kada je u pitanju zdravstvo, Umag već godinama samostalno sufinancira rad Hitne službe, i to redovnim izdvajanjem od gotovo 250.000 kuna godišnje za dodatni tim hitne medicinske pomoći, a u svrhu zadovoljenja osnovnih potreba građana sjeverozapadne Istre. Ujedno iako nije u nadležnosti Grada Umaga, osigurano je vozilo za hitan prijevoz pacijenata te je realizirana rekonstrukcija zgrade za rad Hitne medicinske službe u vrijednosti od gotovo 2,2 milijuna kuna. Nakon ulaganja u rekonstrukciju postojećih prostorija, pokrenuta je i kampanja „HitnaJeBitna“ u kojoj je prikupljeno dodatnih 720 tisuća kuna u opremi i novcu, a trenutno je u tijeku humanitarno prikupljanje sredstava za nabavku radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja koji je u nadležnosti Županije, piše na web stranicama Grada Umaga.

S ponosom ističemo kako će Umag i Umažani, u okviru EU projekta kojega provodi Zavod za hitnu medicinu IŽ s partnerima iz Slovenije, dobiti i novo vozilo. Obzirom na prosječno 100 kilometarsku udaljenost Umaga od najbližih bolnica, našim je sugrađanima od iznimne važnosti da u što većoj mjeri zdravstvo imaju osigurano u svojem gradu. Dakle iako znamo da to nije u našoj nadležnosti, sustavno radimo na ulaganju u zdravstvo na svim onim područjima na kojima možemo imati utjecaja ne bi li svojim sugrađanima osigurali što bezbrižniji i sigurniji život.

Riječ je, dakle, o sustavu koji teži ka poboljšanju uvjeta za rad i život onih prijeko potrebnih kadrova za našu zajednicu.  „Vjerujemo kako će ovaj vrlo značajan doprinos zajednice osigurati temeljnu sigurnost za sve građane, 365 dana u godini.“ naglasio je gradonačelnik Bassanese te spomenuo kako Umag na tome neće stati, već će sustavno nastaviti raditi na podizanju kvalitete života, a na dobrobit svih stanovnika Umaga.

lopov pixabay ilustracija

U Žbandaju ukradeno sto vreća ljepila za keramiku

Porečke odbojkašice bore se za opstanak u Superligi