in

Upozorenje DHMZ-a: Dijelovima Hrvatske prijete bujične i urbane poplave

IIustracija - Dračevac kod Poreča

Ušli smo u nestabilnije razdoblje, u kojem će kiša i pljuskovi biti česta pojava, pri čemu postoji mogućnost lokalno obilnije oborine. Stoga je hidrološki sektor DHMZ-a, objavio posebno upozorenje:

“Zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom vikenda 17.07. i 18.07.2021., a naročito tijekom subote (17.07.2021.) na području Gorskog Kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla).” Od utorka, pokazuju prognostički materijali, slijede stabilnije prilike, navodi N1.

Detaljnije o prognozi za dane koji su pred nama, možete pročitati na OVOM LINKU.

DHMZ piše da se tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave. Najmanje se kiše očekuje u Dalmaciji gdje na otocima može ponegdje i izostati.

Napominju da promjena vremena započinje već u petak, s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana.

– U subotu će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će ponegdje biti i obilna. Samo u Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar. Temperatura se neće znatnije mijenjati. U ponedjeljak postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjeverozapadu, kažu iz DHMZ-a.

Upozoravaju da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i preko 100 litara kiše po četvornom metru.

– Upozoravamo da većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka, kažu iz DHMZ-a.

cijepljenje

Županija poziva građane na cijepljenje bez termina od 19. do 25. srpnja

FUNTANA – VRSAR: U subotu tržnice s proizvodima lokalnih poljoprivrednih gospodarstva