in

Usluga Poreč o kaznama za građane i Ustavnom sudu: Radimo po ZAKONU

Ilustracija

Ponovno su zadnjih dana u medijima u fokusu kazne koje su izdane građanima, pa se porečka komunalna tvrtka Usluga očitovala priopćenjem u kojem tvrdi da rade u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom kao i u skladu s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom i Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

“Istina je da je Ustavni sud zaustavio daljnje postupanje i primjenu po  Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom ali navedeno se ne odnosi na temu ugovornih kazni i osnove po kojoj je Usluga Poreč postupila u konkretnom slučaju.

Kako je Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe navedeno niz nelogičnosti, neprihvatljivih, neodrživih te diskriminirajućih odredbi za korisnike usluge i davatelje usluga, Usluga Poreč pristupila je poduzimanju potrebnih aktivnosti radi rješavanja nastale situacije. Naime, moglo se uočiti da je Ustavni sud zaustavio daljnje postupanje i primjenu Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe upravo i na temelju prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH, a koji predlagatelj je između ostalog komunalno poduzeće Usluga Poreč.

Nastavno na navedeno, a s obzirom da je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe privremeno obustavljena kao i sve daljnje aktivnosti koje proizlaze iz nje, na snazi ostaju i dalje trenutačno važeći zakonski akti, odnosno Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, kao i Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

Upravo na temelju prethodno navedene Uredbe i Odluke, obračunate su i ugovorne kazne, priopćeno je iz Usluge.

Usluga Poreč, a s obzirom da obavlja djelatnosti od javnog interesa, ima odgovornost i obvezu građanima pružiti točne i istinite informacije.

-Korisnici naših usluga koji imaju bilo kakvu dilemu, pitanje ili primjedbe u bilo kojem trenutku mogu zatražiti naše objašnjenje i mi ćemo vrlo rado odgovoriti na svako pitanje, kao što smo to radili i do sada, zaključeno je u priopćenju.

Bez vode 13. veljače dio porečkih Špadića

Hrvatska godišnje baca 400.000 tona HRANE: Porezne olakšice i administrativna rasterećenja za donatore hrane