in

USTAVNI SUD o ustavnosti mjera Stožera: Samo privremena zabrana rada nedjeljom protuustavna, sve ostalo je u redu

Foto Twitter

Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici održanoj 14. rujna 2020. godine donio je odluke o ustavnosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, piše N1.

Ustavni sud je odbacio gotovo sve prijedloge za ocjenu ustavnosti vezane za odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, osim one vezane za zabranu rada trgovina nedjeljom.

“Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti”, stoji, između ostalog, u odluci.

Sve odluke Ustavnog suda donesene su s deset glasova, dok je pri svakoj odluci troje ustavnih sudaca glasalo suprotno, a njihova će izdvojena mišljenja biti naknadno objavljena.

Cijelu odluku Ustavnog suda možete pročitati niže.Odluka Ustavnog suda o Nacionalnom stožeru civilne zaštite

Podsjetimo, Ustavni sud odlučivao je o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Ustavni sud donio je odluku da na današnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera ne budu prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja, izjavio je glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Izvor N1

Istarska i bujska policija razbile zločinačko udruženje koje je krijumčarilo migrante

Prevozio migrante kod MOMJANA: Ozlijeđen strani državljanin koji je bježao policiji

MARČANCIMA srebro i bronca na državnom prvenstvu u streljaštvu

MARČANCIMA srebro i bronca na državnom prvenstvu u streljaštvu