in

Vatrogasci iz Umaga i Pazina krenuli u pomoć talijanskim i slovenskim kolegama

Foto Hrvatska vatrogasna zajednica

Hrvatski vatrogasci pomažu susjednim kolegama

Veliki požari otvorenog prostora ove su godine problem mnogim zemljama, pa tako i susjednoj Italiji i Sloveniji. Veliki požar koji danima gori kod Trsta stvorio je kolaps zbog čega su zatvorene i pojedine prometnice, a ta je regija ostala i bez električne energije.

U pomoć talijanskim kolegama stižu i hrvatski vatrogasci pa je tako danas u popodnevnim satima iz postrojbi Umaga i Pazina upućeno 9 vatrogasaca sa 4 autocistrene,  a koje predvodi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Serđo Šilić.

„Vatrogastvo ne poznaje granice pa je tako i pomoć kolegama susjednih zemalja neupitna. Danas im šaljemo pomoć u vidu ljudstva i tehnike i nadamo se kako će ova vatrena stihija uskoro biti savladana“, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac te dodao i kako su dva vatrogasca iz Umaga s jednim vozilom upućeni i na ispomoć slovenskim kolegama, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Više od tristo slovenskih vatrogasaca bori se s novim požarom koji se u srijedu na područje Krasa prenio iz Italije i u tijeku je evakuacija stanovništva iz nekoliko zaselaka

Kako je prenio Index.hr, požar se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč pokušajima gašenja iz zraka u kojima sudjeluju tri slovenska i dva talijanska helikoptera. Ugrožena su naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas, gdje se provodi evakuacija stanovništva, objavio je popodne regionalni stožer civilne zaštite pokrajine Primorska. Najteža je situacija u Općini Doberdob koja leži tik uz slovensko-talijansku granicu, javljaju mediji.

“Sada je ključno spasiti naselja. Jedno naselje je već evakuirano. Jak vjetar se vrlo brzo širi. Vojska i policija gase iz zraka, a gašenje otežava dim. Aktivirane su dodatne vatrogasne jedinice iz cijele Slovenije”, objavljena je izjava ministra obrane Marijana Šareca na Twitteru njegovog ministarstva.

Ugovor o dodjeli sredstava potpisan u općini

DND Vrsar dobio bespovratna sredstva za projekt „Ponovo zajedno“

Foto Općina Vižinada

VIŽINADA organizirala Ljetni kamp za djecu u Poreču