in

Vili Beroš: Mjesta za popuštanje mjera nema

U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2926. Među njima je 1.222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 17 osoba. Nacionalni stožer danas je održao press konferenciju.

Postotak pozitivnih je 10.4%. Na respiratoru je 99 osoba, odnosno 18 novih. Imamo 17 preminulih. Prosjek godina preminulih 79, a najmlađa osoba imala je 58 osoba s brojnim komorbiditetima. Cijepljeno je 59.000 osoba.

“U ovom tjednu smo imali 15 posto manje novooboljelih nego prošli tjedan. Po smrtnosti smo na 19. mjestu na svjetskoj ljestvici, što znači da smo se pomaknuli za jedno mjesto”, rekao je Krunoslav Capak.

“Najviša incidencija je u Sisačko moslavačkoj, a najniža u Istarskoj. Sedmi smo u EU po stopi incidencije”, kazao je Capak, navodi N1.

Ministar zdravstva Vili Beroš također se osvrnuo na epidemiološku situaciju.

“Zdravlje je na prvom mjestu i bez toga sve pada u vodu. Ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez. Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u kratkom roku. Zato bez žurenja. Moramo naglasiti nove izazove. Imamo nove sojeve i probleme s cijepljenjem, ali imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijim zemljama u svijetu i Europi”, kazao je Beroš.

Apelirao je na strpljenje.

“Mjesta za popuštanje nema, ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u preko 20 zemalja Europske unije, a kafići u 24 zemlje. Stalno balansiramo”, dodaje.

Božinović o prosvjedu na Trgu bana Jelačića

“Sve ove poruke koje ste čuli. Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan. Pokušavamo da taj balans bude održiv. Sjećate se prije par mjeseci smo bili u situaciji i razgovarali s ugostiteljima kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Preventivno smo s njima razgovarali na Ksaveru. Tada su nam brojevi počeli rasti, nažalost”, rekao je Davor Božinović.

“I tada jedna od glavnih poruka je bila da zapravo trebamo ići u zatvaranje tih objekata. Javno mnijenje se okrenulo u tu stranu i mi smo pokušavali vidjeti hoće li se mjere koje su određene provoditi, ali rezultati su bili takvi da to nije bio slučaj. Zato su zatvoreni prije dva mjeseca. Od tada je disciplinirano ponašanje građana, brojevi su nam počeli padati i padaju već 6 tjedana. Ali nisu došli na razinu koja je zanemariva. Ja sam vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, ali to nitko nije obećavao niti rekao. Rekli smo da ćemo pratiti situaciju”, dodao je.

“Mi činimo sve kako bi bilo otvoreno što više toga, 15.2 će ići novi set mjera i promišljat ćemo o svemu. Hrvatska koja ima najliberalnije mjere u EU je u poziciji da trpimo kritike koje nisu opravdane. Razumijemo da su oni kojima je zatvoreno u teškoj situaciji, ali možemo se komparativno usporediti s drugim zemljama. Kad su naši kafići u 10. mjesecu radili, drugdje su bili zatvoreni. Imate policijski sat, kod nas toga nema i to smo rekli da neće biti. Sve što smo radili do sad, koliko god to netko želi prikazati, tu nema mjesta nikakvoj represiji. Nastavit ćemo raditi ovako u ovoj situaciji. Dakle, mjere nisu, kao što je netko htio reći, nisu ljudi bolesni samo od covida. Zato to i radimo da nam ne bi zdravstveni sustav kolabirao, da se sve bolnice ne bi posvetile samo covid bolesnicima. U 11. mjesecu je taj sustav bio pod velikim opterećenjem”, pojasnio je.

Više pročitajte na portalu N1.

Hrvatsko agronomsko društvo daje punu potporu novom Zakonu o sjemenu

Bez vode 4. veljače dio Poreča