in

VIŽINADA: Istarska županija prihvatila 2 amandmana SDP-ovca Marka Ferenca, ali ne i onaj za obnovu važne prometnice

Foto - Općina Vižinada i Pixabay/Bill Kasman - Ilustracija

Vijećnici Skupštine Istarske županije usvojili su jučer proračun za 2024. u visini od 207,7 milijuna eura. Od sedam amandmana župan Boris Miletić usvoio je šest, od kojih se četiri odnose na zahtjeve kluba vijećnika HDZ-a u ukupnoj visini od 230.000 eura, mahom za potrebe Karojbe i Sv. Petra u Šumi. Načelnik Vižinade, SDP-ovac Marko Ferenac, kao vijećnik podnio je tri amandmana od kojih su usvojena dva – uređenje školskog igrališta u visini od 100.000 eura i 45.000 eura za razvoj turističkih projekata na manje razvijenim područjima.

Nažalost, nije usvojen i treći amandman koji se odnosi na prometnu boljku tog dijela Istre – cestu Kaštelir-Vižinada koja je u izuzetno lošem stanju. Amandmanom je tražio konkretno pola milijuna eura za izvanredno održavanje ŽC 5041 na dionici Kaštelir-Vižinada, kao prvi dio od puno većeg iznosa koji bi bio potreban. Pitali smo ga za komentar, budući da je Ferenac više puta tražio, pitao i isticao potrebu da se ta dionica temeljito obnovi.

-Dionica Kaštelir-Vižinada dužine oko 6 km u jako je lošem stanju, a dnevno njome prometuje veliki broj domicilnog stanovništva, a u turističkoj sezoni poveći broj turista. Predlažemo da se ta cesta obnovi fazno kroz 3 proračunske godine. Predloženim sredstvima predložio sam izradu potrebne projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kompletne dionice ŽC 5041 te djelomičnu sanaciju ceste kroz pojačano održavanje i temeljem već izrađene dokumentacije ŽUC-a.
SDP-ov vijećnik u Županijskoj skupštini dodao je da se zahvaljuje županu na prepoznavanju i prihvaćanju njegovihh amandmana koji se tiču područne škole u Vižinadi i podupiranje projekata na turistički manje razvijenim područjima, ali mu je žao da nije prepoznao važnost amandmana za toliko potrebnu rekonstrukciju ceste koja Vižinadu vodi prema Poreču.

vižinada foto općina
Foto Općina Vižinada

-Upravno zbog veličine investicije (oko 3 milijuna eura) predložio sam da se obnova provodi parcijalno kroz više godina, te da se u sljedećoj godini osiguraju sredstva za projektnu dokumentaciju i početak obnove, ali nije prihvaćeno iz razloga jer se s obnovom planira početi tijekom 2025. godine i jer su ove godine rekonstruirali raskrižje u Labincima. Shvaćam da se ne može sve odjednom te sam upravo zato predlagao obnovu u više faza. Nadam se da će obnova zaista krenuti u 2025. godini te ću se zalagati da ona krene što prije, odlučan je Marko Ferenac.

U nastavku donosimo obrazloženja za njegova dva prihvaćena amandmana “teška” 145.000 eura.

Obnova igrališta kod škole:
“Sadašnje igralište dosta je neugledno i neodržavano, te se predlaže sanacija (ravnanje) površine te postavljanje odgovarajuće antitraumatske podloge radi sprječavanja ozljeda prilikom pada uz iscrtavanje oznaka sportskih terena i nabavu opreme kao što su mreže za golove te rekvizite za druge sportove. Ujedno se predlaže i „ozeljenjavanja“ dvorišta škole uz sadnju kojeg stabla. Vasnik igrališta je Osnovna škola Jože Šurana Višanjan, a osnivač škole je Istarska županija.”

Sredstva za razvoj turističkih projekata:
“Budući su od ove i sljedeće godine povećana izdvajanja za financiranja nadastandarda hitne medicinske pomoći iz proračuna gradova i općina, a koja se sredstva izdvajaju iz sredstava turističke pristojbe, traženo je da se povećaju sredstva za razvoj turističkih projekata na turistički manje razvijenim područjima kako bi bar malo ublažili izdvajanja općina gradova i turističkih zajednica na kontinentu. Budući se iz sredstava turističke pristojbe sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi financiraju aktivnosti i projekti za poboljšanje uvjeta boravka turista, među kojima i održavanje turističke infrastrukture, a u manje razvijenim područjima ta su sredstva nedostatna, predlaže se povećanje aktivnosti za razvoj turističkih projekata na tim područjima.”

Eligio Blažević – Renato Velenik

POREČ: Završnica memorijalnog boćarskog turnira Eligio Blažević – Renato Velenik. U subotu pogledajte finale

Izvor - Upravni odjel župana Istarske županije

Potpisani ugovori za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda u Novigradu i Cerovlju, te za pomoć Skloništu za životinje