in

VIŽINADA: U planu obnova Fabrike, novo dječje igralište i monografija poznate balerine Carlotte Grisi

Marko Ferenac - Foto Tanja Kocijančić

Općina Vižinada opet priprema brojne projekte i investicije kojima želi poboljšati život svojih stanovnika. Donosimo razgovor s načelnikom Markom Ferencom koji nam je otkrio ambiciozne planove za ovu godinu.

  1. Kako biste ocijenili proteklu 2022. godinu prema uspješnosti realiziranih projekata, punjenju proračuna i uspješnosti turističke sezone?

Prošla godina je bilo prilično uspješna, nastojali smo realizirati planirane projekte i aktivnosti, a porezni prihodi su bili izvrsni, osobito porez na promet nekretnina koji je ostvaren u tri puta većem iznosu nego je prvotno planiran. U protekloj godini ostvareno je ukupno 7.209 dolazaka, odnosno 15 posto više u odnosu na prethodnu godinu te 56.805 noćenja, odnosno 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Foto Općina Vižinada novo rotor kružni tok
Foto Općina Vižinada – Kružni tok čiju je gradnju sufinancirao MUP

2. Koji biste događaj izdvojili kao najvažniju za Vižinadu?

Kao najvažniji projekt izdvajam projekt izvanrednog održavanja raskrižja županijskih cesta u Vižinadi kojeg je realizirala Županijska uprava za ceste Istarske županije uz financijsku potporu Općine Vižinada i Ministarstva unutarnjih poslova. Osim toga, značajna sredstva uložili smo u izgradnju i uređenje nogostupa te pješačkih prijelaza u Vižinadi i Crkladi, a što je pridonijelo većoj sigurnosti u prometu. Također, izdvajamo i prvu fazu obnove Crkve sv. Barnabe koja je realizirana uz financijske doprinose Ministarstva kulture i medija, talijanske Regije Veneto, Zajednice Talijana Vižinada, župe sv. Jeronima, Porečko-pulske biskupije te u konačnici i Općine Vižinada.

3. U 2023. ste ušli s prvim proračunom u eurima. Koji su vam prioriteti u ovoj godini? Što vaši građani mogu očekivati od vas i vaših suradnika? Koji su projekti/investicije u 2023. po Vama najvažniji?

U ovoj godini planiramo nastavak ulaganja u uređenje nogostupa i pješačkih prijelaza u naselju Vižinada, kao i uvođenje odgovarajuće prometne opreme za smirivanje prometa na dionicama gdje se za to ukazala potreba. Cilj je dakako osiguravanje veće sigurnosti u prometu. Nastavljamo s drugom fazom obnove Crkve sv. Barnabe, izgradit ćemo dječje igralište u staroj jezgri naselja Vižinada te planiramo rekonstrukciju nogometnog igrališta Fabrika, kao i projekte u području solarne energije. Ove godine tiskat ćemo i monografiju o životu poznate balerine Carlotte Grisi.

Nogometno igralište u Vižinadi
Nogometno igralište u Vižinadi – U planu obnova

4. Poznato je da ste dosad povukli dosta sredstava za razne projekte iz EU fondova? Za koje ste se projekte iz EU fondova prijavili i koji bi se od njih mogli realizirati u 2023.?

U zadnjih 10 godina povukli smo oko 3 milijuna eura bespovratnih sredstava, što iz europskih što iz nacionalnih izvora, bez kojih ne bismo mogli financirati većinu naših projekata. U 2023. godini realizirat će se projekt izgradnje i opremanja dječjeg igrališta u naselju Vižinada za kojeg je odobreno 30.000 eura i druga faza obnova Crkve sv. Barnabe za koju je odobreno oko 39.000 eura. Planiramo prijaviti na dostupne natječaje rekonstrukciju nogometnog igrališta Fabrika, uređenje trga u Vižinadi, energetsku obnovu općinske zgrade i druge projekte sukladno uvjetima natječaja.

Dio Vrsara bez vode 8. ožujka

Dr. Vesna Janko RAdovan s tehničarkom Darkom Matošovićem - Foto Tanja Kocijančić

Zovu je “dr. Luigi”: VESNA JANKO RADOVAN u Vrsaru skrbi o brojnim generacijama. Njeni pacijenti imaju od 2 do 90 godina