in

VIŽINADA U RATU S DIVLJIM ODLAGALIŠTIMA – Stižu videonadzor i visoke sankcije za šporkulje

Svakodnevno mediji izvještavaju o velikim količinama otpada po livadama i šumarcima. Najčešće se kao razlog spominje revolt građana zbog enormnog poskupljenja usluge odvoza smeća. Naime, to je mnoge ekološki neosviještene građane potakla da kao nekad zatrpavaju prirodu smećem, što je kažnjivo i nedopustivo. U zadnje vrijeme divlji deponiji niču kao gljive poslije kiše, što se događa i na području Vižinade koja je odlučila čvršćom rukom uhvatiti se ukoštac s tim problemom. Načelnik Marko Ferenac najavljuje postavljanje informativnih ploča i videonadzora, te visoke novčane kazne za one koji nepropisno odlažu otpad.

-Spremnici za odvojeno prikupljanje otpada trebali su kućanstvima biti isporučeni još u rujnu protekle godine, kada je započela i naplata po novom cjeniku, ali ih još uvijek nema, što smatram krajnje neprihvatljivim od strane komunalnog društva Usluga Poreč. Doduše, Usluga je sva naselja opremila zelenim otocima, ali to očito nije dovoljno, jer se svakodnevno susrećemo s hrpama otpada u našim šumama. Nažalost, divlja će se odlagališta teško riješiti dok se na području općine ne uvede cjelovit sustav odvojenog prikupljanja otpada, a prvi korak koji ćemo učiniti jest postavljanje tabela na kojima će stajati upozorenje da je zabranjeno odlaganje smeća i kamere, veli Ferenac.

Dodao je da će izmijeniti odluku o komunalnom redu kako bi mogli predvidjeti i novčane kazne za one koji smeće bacaju po šumama.

Za sve one koji imaju doma mnogo otpada, načelnik podsjeća da se može jednom godišnje POTPUNO BESPLATNO od Usluge dobiti veliki kontejner od tri kubika za krupni otpad. To može iskoristiti svako kućanstvo na Poreštini, a dovoljno je nazvati Uslugu koja će kontejner dostaviti na kućnu adresu, te će, nakon što bude pun, doći po njega. -Doista nema smisla krupni otpad bacati u šumarke kada ga se može propisno zbrinuti, veli Marko Ferenac

POREČ: 20. travnja SOS Šape prikupljaju donacije za nezbrinute životinje

Stolnotenisačice Vrsara prvakinje 1. Hrvatske lige