in

VIŽINADA usvojila proračun od gotovo 2 milijuna eura – Dogradnja vrtića, novi porez za kuće za odmor, viša primanja zbog ukidanja prireza…

Foto Općina Vižinada

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj 14. prosinca jednoglasno je usvojen proračun Općine Vižinada za 2024. godinu.

Planiran je u ukupnom iznosu od 1.979.230,00 eura, koji u ovim izazovnim vremena jamči daljnji razvoj i kontinuitet u pružanju ekonomskih, komunalnih i društvenih usluga, omogućavajući jednakost i ravnopravnost svih skupina u društvu, a izrađen je na temelju dosadašnjeg poslovanja, programa rada općinskog načelnika i iskazanih potreba građana.

Proračun za 2024. godinu raspoređen je u 17 različitih programa, od kojih se najviše ističu programi javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu putem kojih se na obrazovanje planira utrošiti gotovo 520 tisuća eura, odnosno, 26 posto ukupnih proračunskih rashoda i izdataka. Upravo je obrazovanje i briga o djeci prioritet razvoja Općine Vižinada te je zbog niza aktivnosti i projekata koji se financiraju iz općinskog proračuna, ali i zahvaljujući zajedništvu svih uključenih u razvoj, Općina Vižinadaa zasluženo dobila prestižnu titulu Općina prijatelj djece. Između ostalog, planira se dogradnja dječjeg vrtića Vižinada za dodatnu jasličku skupinu, a za što se očekuju sredstva iz EU fondova.

Nastavljaju brojne komunalne aktivnosti, od asfaltiranja cesta i nogostupa, do uređenja javne rasvjete i dječjih igrališta. Prioritet će biti uređenje pješačke komunikacije i postizanje veće sigurnosti u prometu u naselju Vižinada kroz izgradnju dva nogostupa, ali i rješavanje pitanja oborinske odvodnje. Od ostalih komunalnih projekata ističe se projekt proširenja groblja Sv. Vital, te izgradnju i uređenje nerazvrstanih cesta u naseljima. Sljedeće godine planira se dovršenje postupka izmjena i dopuna prostornog plana uređenja u cilju omogućavanja daljnjeg razvoja, ali i zaštite prostora od pretjerane izgrađenosti.

Svakako će naglasak biti na projektima koji se tiču sportske infrastrukture, pa najavljujemo početak rekonstrukcije nogometnog igrališta Fabrika, rekonstrukciju školskog igrališta te izradu projektno-tehničke dokumentacije za sportsko rekreacijsku zonu Vižinada. U planu je konačno izraditi i projektnu dokumentaciju za novu zdravstvenu stanicu kao i nastavak obnove općinske zgrade koja se zbog njene veličine odvija u fazama.

Vijeće je donijelo i druge izmjene i dopune proračuna za 2023. godinu te niz odluka o porezima, pa će tako porez na kuće za odmor iznositi 4 eura po metru korisne površine objekta, a paušalni porez po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj iznosit će 50 eura po krevetu, odnosno jedinici. Važno je napomenuti kako porez na dohodak nije mijenjan te će zbog ukidanja prireza od 3 posto građani na području općine Vižinada od 1. siječnja imati viša primanja.

Izglasana je i o odluka o privremenoj zabrani radova za narednu godinu koja će biti ista kao i za 2023. Drugim riječima minimalna, što znači da će biti zabranjen samo rad pikamerima i to u periodu od 01. srpnja do 31. kolovoza 2023. godine, saznajemo u Općini Vižinada.

prometna policija

Putujte sigurno za prestojeće blagdane. Policija ima za sve koji idu preko granice, Ipsilonom i kroz Tunel Učku

Udruženje obrtnika Poreč

Udruženje obrtnika Poreč usvojilo program rada za 2024. godinu i razveselilo svoje umirovljenike