in

Vlada nijema na zahtjev tvrtki da donacije oslobodi PDV-a

Foto Vlada RH Twitter

Oporezuju se i novčane donacije ako njihov iznos prelazi 2 posto prihoda koji su ostvareni u prethodnoj godini.

Tjedan dana od razornog potresa s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji Vlada je jučer proglasila stanje katastrofe, te organizirala krizno upravljanje kroz poseban Stožer na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, a premijer Andrej Plenković zahvalio svima na nesebičnom pružanju pomoći stanovnicima.

Posebno se zahvalio gospodarstvenicima, kazavši kako gotovo nema onoga tko se nije odazvao na hrvatsku solidarnost, pružajući pomoć mehanizacijom, opremom, hranom i vodom, piše Poslovni.hr.

Međutim, u tih tjedan dana Vlada još gospodarstvenicima nije dala odgovor na apel da se te njihove donacije oslobodi plaćanja PDV-a. Hrvatska udruga poslodavaca takav je zahtjev uputila već prvog dana potresa, a nešto kasnije s istim je istupila i Udruga Glas poduzetnika.

No, do jučer očekivane reakcije iz Banskih dvora nije bilo, pa, kako doznajemo, čak ni odgovora nakon što su dopisi poslodavaca ponovo upućeni na adresu Vlade.

Proteklih dana svjedočili smo da gospodarstvenike niti takav tretman nije zaustavio u pružanju pomoći onima koji su na pogođenim područjima ostali bez domova i pretrpjeli štete. Poduzetnici iz svih krajeva Hrvatske su upućivali strojeve i ostalu mehanizaciju za uklanjanje ruševina, slali radnike, cigle i drugu opremu, hranu, grijalice, kamp-kuće i kontejnere, osiguravali zbrinjavanje u hotelima,…

Zbog velikog odaziva možda je i teško propitkivati kolika bi pomoć tek stigla da je bila oslobođena plaćanja PDV-a, no pomoć će se trebati nastaviti i u narednim mjesecima, pa uklanjanje te barijere gospodarstvenici i dalje smatraju potrebnom.

Iako je za donacije u novcu s druge strane osigurano izuzeće od plaćanja PDV-a, to se ne odnosi i na slučaj kada donirani iznos prelazi 2 posto prihoda koji su ostvareni u prethodnoj godini.

Iznos donacije u dijelu koji prelazi tu granicu također podliježe obračunu poreza, te kod predaje prijave poreza na dobit treba biti iskazan kao obračunska kategorija u rubrici koja uvećava osnovicu poreza na dobit.

Moguća je, pak, iznimka, odnosno da se i veća novčana svota tretira kao porezno priznat trošak, no samo ako se temelji na odlukama nadležnih ministarstava o provođenju financiranja posebnih programa i akcija.

No, zasad uključivanje u pomoć ni u tom segmentu, kao i za donacije u robi i uslugama, nije dobilo status poticaja i država se još ne odriče prihoda od poreza.

Cijeli članak pročitajte na https://www.poslovni.hr/hrvatska/vlada-nijema-na-zahtjev-tvrtki-da-donacije-oslobodi-pdv-a-4266299

POREČ: Larisa Pauletić prešla u ŽOK Osijek

EHF EURO Cup u Poreču: Slatka hrvatska pobjeda protiv europskih prvaka