in

Vrsar dobiva novu sportsku dvoranu

U rujnu je izdana građevna dozvola za gradnju sportske dvorane u Vrsaru, čime se značajno približio trenutak početka gradnje tog važnog objekta, na zadovoljstvo sportskih udruga i njihovih članova.

Projekt gradnje dvorane planira se već dugo. Još 2012. godine prostor na kojem će se graditi dvorana određen je kao zona sportskog centra u Urbanističkom planu uređenja Vrsara. Nakon toga pokrenuto je rješavanje razvrgnuća suvlasničke zajednice s Republikom Hrvatskom s kojom je nedavno i formalno riješeno vlasničko pitanje parcele na kojoj će se dvorana graditi, te je sad parcela u vlasništvu Općine Vrsar, piše na službenom portalu ove općine.
Prije dvije godine izrađena je Prostorno- programska studija Sportskog centra Saline s ciljem analize prostora i nalaženja najbolje pozicije dvorane. Naknadno su izrađeni idejni projekti na temelju kojih je zatražena i ishođena lokacijska dozvola, po kojoj su naručeni i izrađeni glavni projekti za građevinsku dozvolu. Trenutno je u završnoj fazi izrada izvedbenih projekata s troškovnicima, temeljem kojih će se raspisati natječaj za izvođača.

Trodijelna sportska dvorana, te njen prateći sadržaji (svlačionice, sanitarije, garderobe, spremišta..) imaju prvotno sportsko – rekreacijsku namjenu i nalazit će se na suterenu. Sama površina sportskih borilišta je 47 x 25 metara, dok je visina dvorane 9,5 metara u najnižoj točki do 12,3 metra u najvišem dijelu. Gledalište je organizirano jednostrano, s ukupno 480 mjesta na fiksnim i teleskopskim tribinama. U suterenu je dodatno planirana i mala dvorana površine 140 četvornih metara. Uz osnovnu, sportsko-rekreacijsku namjenu zgrade projektirani su i društveni i poslovni sadržaji, tj. prostori za ljekarnu, fitness i ordinacija opće medicine, a u ulaznom prizemnom prostoru bit će smješten kafić. Prateći sadržaji u prizemlju fleksibilno su organizirani, tako da je omogućeno njihovo pojedinačno korištenje i izvan radnog vremena dvorane.

Dvorana je locirana unutar Sportskog centra Saline, na potezu između današnje autobusne stanice i objekata za smještaj sezonaca Maistre. Pristup građevini planiran je novom sabirnom prometnicom s južne strane parcele, s koje će se ulaziti na nivo prizemlja. Radi toga će biti izgrađen novi odvojak županijske ceste koji će od dvorane voditi do Maistrinih objekata – hotela Pineta, Panorama i Belvedere.

U projektiranju se puno pažnje posvetilo vanjskome izgledu i uklapanju u prostor okoliša. Zgrada je oblikovana tako da omogućuje atraktivan pogled na stari grad iz gledališta i drugih dijelova dvorane, dok će fasada biti u zemljanim bojama kako bi se na najprimjereniji način stopila s okolišem i zemljom crvenicom. Studiju prostora i projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Grgurević & Partneri iz Zagreba, a glavna projektantica je Ivana Šustić.

MUP najavio nove, puno strože kazne za divljanje na cestama

ACI marina Rovinj otvara se krajem godine i bit će najsuvremenija na Jadranu