in

Vrsar dobiva novu sportsku dvoranu

U rujnu je izdana građevna dozvola za gradnju sportske dvorane u Vrsaru, čime se značajno približio trenutak početka gradnje tog važnog objekta, na zadovoljstvo sportskih udruga i njihovih članova.

Projekt gradnje dvorane planira se već dugo. Još 2012. godine prostor na kojem će se graditi dvorana određen je kao zona sportskog centra u Urbanističkom planu uređenja Vrsara. Nakon toga pokrenuto je rješavanje razvrgnuća suvlasničke zajednice s Republikom Hrvatskom s kojom je nedavno i formalno riješeno vlasničko pitanje parcele na kojoj će se dvorana graditi, te je sad parcela u vlasništvu Općine Vrsar, piše na službenom portalu ove općine.
Prije dvije godine izrađena je Prostorno- programska studija Sportskog centra Saline s ciljem analize prostora i nalaženja najbolje pozicije dvorane. Naknadno su izrađeni idejni projekti na temelju kojih je zatražena i ishođena lokacijska dozvola, po kojoj su naručeni i izrađeni glavni projekti za građevinsku dozvolu. Trenutno je u završnoj fazi izrada izvedbenih projekata s troškovnicima, temeljem kojih će se raspisati natječaj za izvođača.

Trodijelna sportska dvorana, te njen prateći sadržaji (svlačionice, sanitarije, garderobe, spremišta..) imaju prvotno sportsko – rekreacijsku namjenu i nalazit će se na suterenu. Sama površina sportskih borilišta je 47 x 25 metara, dok je visina dvorane 9,5 metara u najnižoj točki do 12,3 metra u najvišem dijelu. Gledalište je organizirano jednostrano, s ukupno 480 mjesta na fiksnim i teleskopskim tribinama. U suterenu je dodatno planirana i mala dvorana površine 140 četvornih metara. Uz osnovnu, sportsko-rekreacijsku namjenu zgrade projektirani su i društveni i poslovni sadržaji, tj. prostori za ljekarnu, fitness i ordinacija opće medicine, a u ulaznom prizemnom prostoru bit će smješten kafić. Prateći sadržaji u prizemlju fleksibilno su organizirani, tako da je omogućeno njihovo pojedinačno korištenje i izvan radnog vremena dvorane.

Dvorana je locirana unutar Sportskog centra Saline, na potezu između današnje autobusne stanice i objekata za smještaj sezonaca Maistre. Pristup građevini planiran je novom sabirnom prometnicom s južne strane parcele, s koje će se ulaziti na nivo prizemlja. Radi toga će biti izgrađen novi odvojak županijske ceste koji će od dvorane voditi do Maistrinih objekata – hotela Pineta, Panorama i Belvedere.

U projektiranju se puno pažnje posvetilo vanjskome izgledu i uklapanju u prostor okoliša. Zgrada je oblikovana tako da omogućuje atraktivan pogled na stari grad iz gledališta i drugih dijelova dvorane, dok će fasada biti u zemljanim bojama kako bi se na najprimjereniji način stopila s okolišem i zemljom crvenicom. Studiju prostora i projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Grgurević & Partneri iz Zagreba, a glavna projektantica je Ivana Šustić.

MUP najavio nove, puno strože kazne za divljanje na cestama

MUP najavio nove, puno strože kazne za divljanje na cestama

ACI marina Rovinj otvara se krajem godine i bit će najsuvremenija na Jadranu

ACI marina Rovinj otvara se krajem godine i bit će najsuvremenija na Jadranu