in

VRSAR: Položeno cvijeće na mjestu stradanja Alda Negrija

Obilježili godišnjicu smrti Alda Negrija

U povodu obljetnice smrti Alda Negrija, talijanskog antifašista koji je život izgubio 8. svibnja 1944. godine u sukobu s njemačkom vojskom, položeno je cvijeće na mjestu pogibije, na nekadašnjoj stanciji Crljenka ispod vrsarskog aerodroma. Počast su mu odali članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč, porečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i načelnik Općine Vrsar Ivan Gerometta.

Vrsarani obilježili godišnjicu smrti Alda Negrija 2023
Vrsarani obilježili godišnjicu smrti Alda Negrija

Aldo Negri, rođen u Labinu 1914. godine studirao je na Pomorskom institutu u Trstu, a diplomirao na Fakultetu pomorskih znanosti Sveučilišta u Napulju.

1942. pristupio je ilegalnoj antifašističkoj organizaciji narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) na Labinštini, čiji je bio član Pokrajinskog narodnooslobodilčkog odbora (NOO) za Istru u vrijeme kapitulacije Italije. Sudionik je III. zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske u Topuskom na kojem je predstavljao talijansku etničku skupinu.

Vrsarani obilježili godišnjicu smrti Alda Negrija
Vrsarani obilježili godišnjicu smrti Alda Negrija

Velike su mu zasluge za osnivanje NOO-a u Istri u mjestima s talijanskom većinom pučanstva. U veljači 1944. sudjelovao u osnivanju NOO-a za grad Rovinj, a u svibnju djelovao  na Poreštini, gdje su ga na Stanciji Crljenka nad Limskim kanalom iznenadili fašisti iz Vrsarskoga garnizona. Stradao je nakon pruženog otpora, prenio nam je Boris Šverko.

Vid Suman s mentorima

Tri medalje za učenike iz Istre na državnom natjecanju iz informatike

Foto Crveni križ Poreč

Tjedan Crvenog križa na Poreštini: Pogledajte gdje možete izmjeriti šećer i krvi tlak