in

VRSAR: Startala izgradnja “Kuće u prirodi” u šumi Kontija

Počela je izgradnja znanstveno-edukacijskog centra u šumi Kontija. ZEC je projektiran kao “Kuća u prirodi” sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom.

Općina Vrsar je početkom ožujka potpisala ugovor za početak izgradnje ovog objekta s bujskom tvrtkom Adriaing za 7,78 milijuna kuna. No, u cijeli se projekt umiješao koronavirus, pa je gradnja, umjesto u travnju, počela prije desetak dana.

Ovim će se projektom stara stancija pretvoriti u moderan Znanstveno edukacijski centar (ZEC), površine 552 četvornih metara, potpuno opremljen za brojne radionice i edukacije (114 radionica do 31.12.2021.!)


Kao što smo već objavili, ZEC je zamišljen kao centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, prvenstveno za učenike i studente koji će, uz suvremene metode poučavanja, moći koristiti laboratorijsku opremu za eksperimente budućeg svojevrsnog centra izvrsnosti. 

Istovremeno, ZEC će biti i centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, turista i posjetitelja te punkt koji će služiti organizaciji inovativnih turističkih i sportskih aranžmana s osnovnom idejom vodiljom – povratak čovjeka prirodi.

ZEC će služiti i Naturi Histrici u upravljanju zaštićenim područjima Istarske županije.
U sklopu ZEC-a planirani su i prostori za smještaj predavača i polaznika edukacija i seminara, prostori za osoblje, sastanke i rad, polivalentni multimedijski prostor, recepcija i info punkt, laboratorij te sportsko-penjačka stijena.

Izgradnja Znanstveno-edukacijskog centra u šumi Kontija na mjestu ruševne zgrade odnosno stare stancije ključna je točka projekta „KLIM  Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, koji je Općina Vrsar kao vodeći partner prijavila je u travnju 2017. godine na natječaj „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Partneri Općine na projektu  „KLIM“ su Istarska županija i Javna ustanova Natura Histrica.

Koncem srpnja 2018. godine projekt je odobren i potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Općine Vrsar. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od 13,86 milijuna kuna, a odobren je iznos EU potpore u visini  9,11 milijuna kuna.

Od navedenog iznosa za aktivnosti Općine Vrsar  odobreno je nešto više od 7 milijuna kuna, za aktivnosti JU Natura Histrica 1,14 milijuna i za Istarsku županiju 944 tisuća kuna.

Općina je potom projekt „KLIM“ prijavila i na javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisalo u kolovozu te godine. U cijelosti su odobrena tražena dodatna sredstva potpore za Općinu i partnere u iznosu od 2,34 milijuna kuna, razmjerno njihovu učešću u sredstvima odobrenim po prethodnom natječaju.

Stoga je ukupan iznos potpora iz EU i nacionalnih fondova za projekt „KLIM“ 11,46 milijuna kuna, što samo za sebe svjedoči o važnosti projekta i njegovoj kvalitetnoj pripremi.   

Projekt „KLIM“ je svojevrsni početak sustavnog pristupa valorizaciji šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage koji obiluju iznimnom prirodnom, ali i kulturnom baštinom. U tu svrhu Istarska županija već je izradila projektom predviđenu  početnu i stručnu dokumentaciju, a planirana je i izrada idejnog projekta glavnog receptivnog punkta – Centra za posjetitelje Lim. Budući da to područje posjećuju brojni turisti i namjernici izradit će se, ujedno, strateški marketing plan za pozicioniranje i promociju na sve zahtjevnijem turističkom tržištu.

TAR: Otvoreni upisi u jaslice i vrtić Morski konjić

POREČ: Prikupljeno 69 doza krvi – prvi put dale Antonija Laković i Jasna Matošević