in

Vrsarski ribari obilježili blagdan sv. Andrije apostola

Blagdan sv. Andrije apostola tradicionalno su i ove godine obilježili ribari vrsarskoga kraja. Misnim slavljem u njemu posvećenoj crkvici nedaleko Vrsara zahvalili su za ulov, sigurnost plovidbe u noćima provedenim na moru kao i za sve druge milosti te se i nadalje preporučili njegovu zagovoru i zaštiti.

Misno slavlje, na kojem je sudjelovalo dvadesetak vjernika iz te i obližnjih župa predvodio je vrsarski župnik vlč. mr. Lino Zohil. Misa je održana u 13 sati kako bi ribari bili u mogućnosti nazočiti, obzirom na raspored poslova u ribarstvu.

Sveti Andrija se rodio u Betsaidi na Genezaretskom jezeru, podsjetio je župnik na početku homilije. Kad su mu roditelji nadjenuli ime Andrija, što na grčkom jeziku znači ʽjakostʼ ili ʽhrabrostʼ, kao da su nagovijestili da mu valja biti jakim već u mladosti, a pogotovo mu je trebalo mnogo jakosti kad se trebalo boriti za kraljevstvo Kristovo koje je neumorno propovijedao i na kraju podnio mučeništvo.

Andrija i brat mu Petar bili su ribari i učenici Ivana Krstitelja. Andrija je prvi kojega je Isus pozvao u zbor Dvanaestorice. Zato su Andriju od početka kršćanstva nazvali prvopozvanim i prvim kršćaninom, jer je on prvi koji se imenom spominje da je pošao za Isusom. Andrija je onaj koji je Kristovu nauku možemo reći otvorio vrata, naglasio je vlč. Zohil.

Dok su jednog dana Andrija i njegov brat Petar lovili ribu na Genezaretskom jezeru, baš je u taj čas obalom Genezaretskog jezera prolazio Isus. I vidjevši dvojcu braće, Andriju i Petra, reče im: „Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi.‟ Te su riječi bile dovoljne da braća ostave sve i pođu za Isusom. Od tada je život svetoga Andrije bio tijesno povezan uz život Isusov.

Novi zavjet u nekoliko zgoda spominje Andriju: kod umnažanja kruhova; kad su stranci u Jeruzalemu željeli vidjeti Isusa. Treba reći kako nakon Isusova uzašašća i silaska Duha Svetoga Biblija više ne spominje apostola Andriju, za razliku od apokrifnih spisa koji ga vrlo često spominju. Za Andrijinu mučeničku smrt na takozvanom „Andrijinu križu” (u obliku slova X) znamo iz spisa zvanog Passio (Muka), u kojem je opisano Andrijino mučeništvo. Tamo piše da je bio raspet u Ahaji u gradu Patrasu. Odatle su mu relikvije prenesene u Carigrad, a zatim u Amalfi u Italiju. Svečeva glava bila je god. 1462. prenesena u Rim a Papa Pavao VI. vratio ju je natrag grčkim pravoslavnim vjernicima.

Andrija se nije bojao promjene, nego odlazi od Ivana Krstitelja k Isusu. Osim što je sam otišao, Andrija odlazi svome bratu Šimunu Petru te poziva i njega da ide za Isusom. Na taj je način Andrija postao prenositelj Božje poruke svojim najbližima, propovijedao je u Ukrajini, Turskoj i Grčkoj u pokrajini Ahaji u gradu Patrasu gdje je  mučeništvom završio svoj život.

Štovanje svetog Andrije rašireno je u mnogim krajevima, pa se tako štuje kao zaštitnik kod grlobolje, kostobolje, zaštitnik je ribara i ribiča, neudanih žena i žena koje žele postati majke, umjetnika, pjevača i drugih, zaključno je podsjetio župnik.

Tako su se i ove godine žitelji vrsarskoga kraja spomenuli sv. Andrije apostola kojemu je posvećena crkvica nedaleko grada, a do koje vodi lijepa šetnica koja je pred desetak godina obilježena i postajama križnoga puta, objavila je Porečka i pulska biskupija.

VIŽINADA: Glasajte za radove Zorane Geržinić i Mercedes Baldaš

POREČ: Dežurstvo ljekarni u prosincu i siječnju