in

Vršnjačko nasilje u VIŠNJANU: Učenici pretukli prvašića koji je završio na hitnoj

Foto Facebook OŠ Jože Šurana Višnjan

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u istarskim školama

Regional Express objavio je danas informaciju da su 2. ožujka na igralištu ispred škole nakon nastave stariji učenici pretukli prvašića koji je završio na hitnoj pomoći. Događaj nam je potvrdio ravnatelj škole Predrag Brkić koji je ustvrdio da se ne radi o petorici učenika, kako su mediji danas objavili, nego da su utvrdili nakon pregledanih snimki video nadzora da se radi o dvojici učenika četvrtog razreda koji su dobili odgojne mjere. U nastavku objavljujemo informaciju policije i očitovanje ravnatelja.

-Porečka policija 2. ožujka zaprimila liječničku prijavu o ozlijeđenom djetetu. Zbog sumnje da je riječ o vršnjačkom nasilju koje se dogodilo na igralištu jedne škole, policijski službenici provode izvide te će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo. Radi zaštite dobrobiti djeteta nismo u mogućnosti iznositi druge detalje događaja, odgovorila je na naš upit glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Donosimo detaljno očitovanje ravnatelja Brkića koje prenosimo u cijelosti:

Poduzete radnje na dan 2. ožujka ( srijeda) 2022. godine:

a) Roditelj učenika je prijavio telefonski nasilje u 14.00 sati. Razgovor je trajao 2 minute i 48 sekundi.
b) u 14.03  kontaktiran učitelj koji vodi sportsku aktivnost koji je izjavio da nije zamijetio fizički sukob.
c) U 14.08  kontaktiran roditelj te mu prenesene informacije da učitelj koji je s učenicima odradio sportske aktivnosti nije zamijetio sukob.
d) u 14.15 sati pregledani snimci vanjskog nadzora tražeći naznake sukoba u krugu škole nakon održanih aktivnosti.
e) u 14.40 pregledane snimke vanjskog video nadzora koje obuhvaća vrijeme održavanja sportske aktivnosti (od 12.30 do 13.15)

Napomena: Sportske aktivnosti su se odvijale na sportskom igralištu.

Na tim snimcima je uočeno naguravanje učenika dok je učitelj okrenut leđima i pokazuje vježbe. To naguravanje je jedino što se može tumačiti kao sukob učenika ili kako ga roditelji definiraju – nasilje.

Intenzitet naguravanja ne može se utvrditi sa snimke.

Učenik 1. razreda je otišao kući po završetku sportske aktivnosti. Nijedna odrasla osoba (4 učitelja) nije zamijetila sukob ili eventualne ozljeđivanje učenika.

f) od 14.50 – 18.00 kontaktirani učitelji koji su bili dežurni ili su bili na sportskom igralištu da se očituju o možebitnom nasilju. Nisu imali saznanja o istom.

Poduzete radnje na dan 3. ožujka (četvrtak) 2022. godine:

Uzete su pisane izjave sudionika – učenika i učitelja koji su na bilo koji način bili u sporno vrijeme na igralištu ili na drugi način uključeni.

Iz izjava svih sudionika i svjedoka zaključuje se da je jedino nasilje koji je prijavio roditelj učenika zamijećeno u vremenu od 12.35 do 13.10 i da se takvo ponašanje učenika 4. razreda treba hitno evidentirati i poduzeti mjere prema Pravilniku o pedagoškim mjerama..

Poduzete radnje na dan 5. ožujka (petak) 2022. godine:

Na razgovor u školu su pozvani roditelji dvaju učenika četvrtog razreda za koje se je utvrdilo da su se naguravali s učenikom.

Poduzete radnje na dan 7. ožujka (ponedjeljak) 2022. godine:

Obavljen je razgovor s roditeljima učenika četvrtog razreda koji su sudjelovali u sukobu. Roditelji su obaviješteni o sukobu koji je vidljiv na video nazoru te su izjavili da je ponašanje njihove djece tijekom sportske aktivnosti neprimjereno i da se slažu sa svim mjerama koje će škola poduzeti.

Poduzete radnje na dan 8. ožujka (utorak) 2022. godine:

Održana je sjednica Razrednog vijeća za 4. razred na kojoj su za dvoje učenika izrečene pedagoške mjera, konkretno ukori, a prema Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera i Statutu škole.

Na istoj sjednici, uvažavajući navode roditelja i postojanja mogućnosti da učenik i roditelji učenika nisu prijavljivali eventualne ranije sukobe, dogovoren je pojačan rad stručne službe na provođenju Školskog preventivnog programa naročito među učenicima razredne nastave.

Snježana Radetić i Nikolina Brnjac - Foto MINTS

Porečkom Učilištu bespovratnih 1,2 milijuna kuna za EU projekt edukacije osoba s invaliditetom za poslove u turizmu

benzinska tar foto tanja kocijančić gužva

Od utorka opet skuplje cijene goriva