in

Za projekte udruga nacionalnih manjina 263 tisuće kuna iz proračuna Istarske županije

Foto Istarska županija

U Zajednici Talijana – Circolo danas je održano potpisivanje Ugovora o dodjeli financijskih sredstava za financiranje kulturno-umjetničkih projekata/programa udruga nacionalnih manjina i drugih neprofitnih organizacija Istarske županije za 2022. godinu, za što je u županijskom proračunu predviđeno 263 tisuće kuna. Ugovore je potpisao istarski župan Boris Miletić, a prisustvovali su i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratila v.d. pročelnice Batel zahvalivši se predstavnicima udruga na suradnji i razumijevanju.

„Svjesni smo da ste u protekle dvije godine, zbog pandemije, morali raditi s reduciranim financijskim sredstvima, ali nam je drago što ste, bez obzira na otežane okolnosti, uspjeli realizirati vaše aktivnosti“, kazala je Batel.

„Brojni projekti i programi koje ste i ove godine kandidirali na naš Javni poziv potvrda su da čvrsto i kontinuirano radite na baštinjenju i promicanju vaše tradicije, jezika i običaja. To je ono što našu Istru čini tako lijepom i posebnom. Svi ste vi dio onog što zovemo istarskim mozaikom i čime se neizmjerno ponovimo, a to su istarska multikulturalnost i multietničnost po čemu smo prepoznati i van hrvatskih granica“, naglasio je župan koji se potom osvrnuo i na nadolazeći Festival multikulturalnosti.

„Protekle dvije godine su bile izazovne za sve koji se bave javnim radom i javnim okupljanjima jer se zbog epidemioloških mjera puno aktivnosti i manifestacija moralo otkazati, pa tako i naš županijski Festival multikulturalnosti. Zato mi je posebno drago što ćemo ga ove godine moći ponovno organizirati. Ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala održat će se 10. svibnja, u popodnevnim satima, u Rovinju. Vjerujem kako će sve ono što ćete pripremiti biti još jedna prilika da slavimo naše različitosti“, poručio je župan dodajući kako je značaj manifestacije prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija te će ga financijski poduprijeti.

Susretu su prisustvovali i predstavnici udruga kojima se dodjeljuju sredstva: Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Makedonski kulturni forum; KUD „BOSNA“ Istarske županije; Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre; Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije; Zajednica Srba u Istri; Srpski kulturni centar u Istri; Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“ Pula; Slovensko kulturno društvo „Istra“; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ i Udruga Albanaca Istarske županije

 Izvor Istarska županijaKabinet župana

požar vatra ilustracija

Naložio kamin pa otišao, a po povratku ga dočekao požar

BUJE: Odgođeno predavanje o homeopatiji