in

BIOISTRA: Budućnost oprtaljskog kraja je u OPG-ima, ekološkoj poljoprivredi i zaštiti okoliša

Pregršt dobrih ideja, osnovne informacije o ekološkoj poljoprivredi, upečatljiv doživjaj divljeg i obrađenog krajolika te čvrsto uvjerenje da tu ljepotu treba sačuvati. Sve su to sa sobom ponijeli sudionici jučerašnjeg prvog edukativno – ekološkog druženja i izleta “Ulika oprtaljskog (k)raja” u organizaciji BIOISTRA-e Livade, podružnice Udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA.

Inicijativa je okupila 20-ak sadašnjih i budućih članova te simpatizera udruge, koji su imali priliku upoznati karakteristike i potencijale općine Oprtalj. Prezentirano je tradicijsko i suvremeno maslinarstvo i vinogradarstvo, s posebnim osvrtom na ono ekološko. Kako to izgleda u praksi, pokazano je u obilasku jedinstvenog terasastog ekološkog maslinika, nove uljare i kušaonice maslinovog ulja obitelji Ipša u Ipšima, jednih od prvih i najvećih ekoloških maslinara, koji su počeli proizvoditi i vrhunsko ekološko vino. Drugi je primjer bio tradicijski maslinik i vinograd te podrum Prestige obitelji Visintin u Zubinima. Stručni voditelji su bili Ivan Ipša i Dean Visintin.

A da se maslina ne mora naći isključivo na tanjuru, u prostorima Zajednice Talijana Livade dokazala je mlada vlasnica OPG-a Lucana Oklen Perković. Ova majka troje djece prije nešto više od dvije godine je iz hobija počela kreirati prirodne kozmetičke proizvode na bazi maslinovog ulja, a danas ih, još uvijek u malim količinama uvjetovanim pažljivim ručnim radom, nudi pod nazivom ELIA. Druženje na sva tri punkta popraćeno je degustacijom vrhunskih maslinovih ulja, vina i čaja od masline te okrjepom koje su omogućili domaćini.  

– Kad smo na kraju ovog ispirirajućeg izleta skupili dojmove na vrhu u Zubinima, s pogledom na oprtaljski (k)raj koji ostavlja bez daha, razgovarali smo o mogućnostima daljnjeg ruralnog razvoja ovog područja. Logično se nametnuo zaključak da taj razvoj mora biti usmjeren prvenstveno na poboljšanje položaja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i njihovo preusmjeravanje na ekološku proizvodnju. Samo tako će se ovdašnji proizvođači izdvojiti kvalitetom s dodanom vrijednošću, a istovremeno ćemo očuvati ljepotu prostora, što je jednako važno, kazala je predsjednica udruge BIO ISTRA mr. sc. Vlasta Radoičić, pozivajući zainteresirane da prisustvuju prezentaciji spomenutih i drugih malih proizvođača na skorašnjoj 27. Vinistri u Poreču.

– Zahvaljujemo Općini Oprtalj na podršci, njenom aktualnom i budućem vodstvu, Zajednici Talijana Livade i gospodarstvenicima koji su dali svoj doprinos za uspjeh  ovog našeg prvog edukativno – ekološkog druženja. Zahvala ide i svima koji su nam se pridružili i pokazali interes za naš rad i ponuđene sadržaje, uz nadu da su uživali otkrivajući koliko je naš kraj lijep i očuvan, područio je predsjednik podružnice Livade Dean Visintin.

Najavio je da će se u narednom razdoblju njihova podružnica prvenstveno posvetiti realizaciji projekta EKOSFERA OPRTALJ, kreiranju učionice na otvorenom u sklopu oprtaljske Osnovne škole Milana Šorgate postavljanju školske metereološke stanice.

Slapovi Niagare zasvijetlili u bojama Hrvatske!

POREČ: Uspjeh učenice Željane Tabak na natjecanju iz slstičarstva Worldskills