in

BIOISTRA: Eko-oaza kraj Poreča dobila učionicu na otvorenom od recikliranih paleta

Imanje Bioistre na Grbinovici kraj Poreč sve više poprima obrise eko – oaze. Značajan je korak naprijed učinjen proteklog vikenda u sklopu Zelenog tjedna ove udruge. Na trećem radno – edukativnom druženju u organizaciji podružnice Bio Istra Poreč, posvećenom Svjetskom danu zaštite okoliša, dovršeno je uređenje i opremanje učionice na otvorenom, koja sad istovremeno može primiti 15-ak učenika željnih novih ekoloških znanja. Zanimljivo je spomenuti da je namještaj na licu mjesta izrađen od recikliranih drvenih paleta.

Prije uređenja učionice na otvorenom

Ukupno je sudjelovalo desetak članova udruge i volontera, koji su se posvetili i nastavku ostvarivanja projekta EKOSFERA POREČ – Eko! Impjantajmo ružmarin, u sklopu kojeg su isplanirali kako će izgledati buduće visoke gredice za ekološki uzgoj aromatičnog bilja. 

Cilj ovih aktivnosti je da eko-oaza u bliskoj budućnosti postane mjesto susreta svih građana, odraslih i djece – za druženje u prirodi, razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. U učionici na otvorenom održavat će se radionice, razgovaraonice, kino na otvorenom i drugi sadržaji usmjereni ka promicanju ekološke poljoprivrede, održivog razvoja, zdravog i kvalitetnog života.

U edukativnom dijelu je radionicu osmišljavanja visokih gredica vodila predsjednica Bioistre mr. sc. Vlasta Radoičić, koja je održala prigodno predavanje i sugerirala da gredice podignu u kružnom obliku mandale. Dio materijala za punjenje gredica već je spreman, dok će gornji sloj, u kojemu će se razvijati korijenje biljaka, proizvesti kompostiranjem biljnog materijala na eko – oazi. Upravo će to biti tema jedne od budućih radionica, najavila je prof. Mirela Marković, stručna suradnica na projektu. Druženje je zaključeno eko-partyjem za ekipu, uz glazbu i dobru hranu te  dogovorom o nastavku radova na eko-oazi.

Izvor Bioistra

Ekosfera okuplja sve generacije

MARČANA – RAKALJ: Uspješna akcija čišćenja plaža udružila snage mještana

auto policija provala

Mladići uhićeni odmah nakon provale u automobil