in

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“!

Stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi (trgu) nakon osvajanja titule
Hrvatskog stabla 2020. godine, predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2021. godine. Natjecanje traje do 28. veljače, a u konkurenciji je 14 stabala iz cijele Europe.

Među njima je i medulinska ladonja – jedina kandidatkinja čokoladnih plodova!
Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta istarskih mjesta jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla. Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, Najstarija Medulinka, 115 godišnje stablo ladonje na medulinskoj placi.
Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

Podržite „Najstariju Medulinku – čokoladno stablo naših uspomena“ glasanjem putem
Internet stranice www.treeoftheyear.org za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese. U
razdoblju od 22. do 28. veljače 2021. godine rezultati glasovanja su tajni. Pobjednik
natjecanja biti će proglašen u on-line svečanosti 17. ožujka 2021. u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future u Bruxellesu.

Upute za glasanje:
– pristupiti stranici www.treeoftheyear.org/CR (na hrvatskom jeziku);
– odabrati dva kandidata i glasovati;
– za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;
– glas će biti uvažen nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu.

Uz video kojim se predstavlja u natjecanju https://youtu.be/uvnWhXbDe6o, pripremila je Općina Medulin i video plesnog izazova posvećen protagonistici ove priče https://youtu.be/YTACHy_AQ9M, a
sve aktivnosti za i sa „Najstarijom Medulinkom“ mogu se pratiti putem Facebook grupe „NAJSTARIJA MEDULINKA predstavlja RH u natjecanju za EUROPSKO STABLO 2021.!“,
https://www.facebook.com/groups/377787849910176.

KAROJBA: Palio travu pa izazvao požar – Policija poziva na oprez!

Objavljen Registar otoka: Na jednom mjestu svi važni podaci