in

Bira se hrvatsko stablo godine – Za titulu se natječu i dvije ISTRIJANKE – Lipa i ladonja

Lipa u Slumu stara je 500 godina

Dana 1. listopada započelo je natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine, a za titulu pobjednika natječe se osam kandidata: 

Impresivni gorostas – hrast cer (Quercus cerris L.) iz Visokog (Varaždinska županija)Uskočka lipa na Žumberku – Velelisna lipa (Tilia platyphillos Scop.) iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje (Zagrebačka županija), Lepa lipa – Velelisna lipa (Tilia platyphyllos Scop.) iz Sluma (Istarska županija); Prošlost u budućnosti – Priča o Juliusu Žirku – Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz Grada Siska (Sisačko-moslavačka županija)Cedar u Perivoju mladenaca – vječno lijepa sjećanja na Opatiju – Atlaski cedar (Cedrus atlantica ‘Glauca’ (Endl.) Carriere) iz Opatije (Primorsko-goranska županija)Lovrecove platane – Javorolisna platana (Platanus x acerifolia (Aiton) Willd.) iz Svetog Urbana (Međimurska županija); Baka maslina – Maslina (Olea europaea L.) iz Kaštel Štafilića (Splitsko-dalmatinska županija) te Najstarija Medulinka – Košćela (Celtis australis L.) iz Medulina (Istarska županija).

Bira se hrvatsko stablo godine - Za titulu se natječu i dvije ISTRIJANKE - Lipa i ladonja
Najstarija Medulinka

Glasanje će trajati do 31. listopada do 23:59, a pobjednika ćemo saznati 6. studenog. Pobjednik “ide” na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, koji će se proglasiti na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxellesu. Glasati se može za samo jednog kandidata.

Cilj je natjecanja da se promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice promoviraju bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikost te usluga ekosustava za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Poseban je naglasak na važnosti očuvanja šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala, koja su iznimno važna za život čovjeka, posebice kao tvornice hrane i kisika.

Natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske.

Naše kandidatkinje su lipa stara 500 godina iz Sluma i ladonja iz Medulina, stara 115 godina.

SLUM:

VRSTA: Tilia platyphyllos (Scop.) – velelisna lipa

STAROST: 500 godina

REGIJA: Slum, Istarska županija, Hrvatska

NASLOV PRIČE: Lepa lipa

PRIČA: U malom usnulom selu na Ćićariji u Istri, Slumu, uz malu crkvu smjestila se velika “Lepa lipa”. Oko ljepotice koja broji 450 ljeta poslije nedjeljne mise stariji su sjedili u hladu njene krošnje, a djeca se igrala, dok su muški igrali na karte u oštarijama. Uz nju se i trgovalo. Šavrinke, žene iz slovenskog dijela Istre su mijenjale svoje proizvode s lokalnim proizvodima, te ih nosile sve do Trsta. Svoje proizvode su nosile na glavi u velikim košarama podloženim vjenčićem od smokvinog lišća.

PREDLAGAČ: Hrvoje Krivošić, Javna ustanova “Park prirode Učka”

MEDULIN:

VRSTA: Celtis australis L. – košćela, ladonja

STAROST: 115 godina

REGIJA: Medulin, Istarska županija, Hrvatska

NASLOV PRIČE: Najstarija Medulinka

PRIČA: Godine brzo prolaze, kaže nam. Sjeća se ljudi i njihovih imena i običaja poput Pusta i Majnice. Tu je uvijek bilo živo, imali smo tržnicu, ples. S osmijehom dodaje da voli na placi (trgu) pogledati dobar film ili predstavu, zanjihati se na koncertu, zapjevati na ljetnoj fešti i u vrijeme Adventa. Tada se posebno dotjera jer obožava društvo. No najviše voli dječju ciku i smijeh, njima se i ubuduće veseli. Priča nam mudra i vedra, danas najstarija naša sumještanka, Ladonja na medulinskoj placi.

PREDLAGAČ: Općina Medulin

Upute za glasovanje:

  • Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/. Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).
  • Glasovati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.
  • Dozvoljeno je jednom glasovati s istog računala, prijenosnog računala i/iIi mobilnog uređaja.
  • Glasovanje započinje 01. listopada 2020. godine u 00:00h i traje do 31. listopada 2020. godine do 23:59h.
  • Od 21. listopada 2020. godine do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatskog stablo 2020. godine(06. studenog 2020. godine) rezultati glasovanja neće biti vidljivi.

Od 2011. godine natjecanje se održava svake godine u pojedinim državama diljem Europe. a 2017. godine natjecanju se priključila se i Republika Hrvatska prihvaćanjem kandidature Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalnog koordinatora ispred Republike Hrvatske. Osim što je Javna ustanova izabrana za nacionalnog koordinatora natjecanja Europsko stablo godine, ujedno organizira i provodi nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine. Partneri u provođenju ovog projekta Javnoj ustanovi su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo.

Natjecanje Stablo godine prepoznato je diljem Europe i država članica Europske unije.

Izvor https://www.zastita-prirode-dnz.hr/

NAKON STRAŠNOG NEVREMENA: More u Italiji izbacilo četiri mrtva tijela

NAKON STRAŠNOG NEVREMENA: More u Italiji izbacilo četiri mrtva tijela

KAŠTELIR – Elektronska sjednica vijeća radi izgradnje novog dječjeg igrališta u Rogovićima

KAŠTELIR: Općina ponavlja natječaj za prodaju parcele u Baredama