in

Bogata prvomajska fešta u Funtani uz pučke igre, sport, roštilj i puno dječjih osmijeha

Funtana - Prvi maj 2024. - Foto Tanja Kocijančić

Jučer je u Funtani, unatoč najavi da će padati kiša, cijeli program za Praznik rada uspješno je odrađen. Prava obiteljska fešta s mnoštvom sadržaja na Perilima okupila je sve generacije i obitelji, a u organizaciju bile su uključene sve funtanjanske udruge i sportski klubovi. Feštu je posjetilo mnogo domaćih gostiju ali i turista koji se odmaraju u Funtani. Samo u obiteljskim igrama sudjelovalo je 70-ak djece i roditelja, a natjecalo se u nekoliko disciplina: štafeta, jaje na žlici, skakanje u vreći, poligon i karijola.

Pobjednici obiteljskih igara bila je grupa Browleri koja je u svim kategorijama osvojila maksimalan broj bodova. Paralelno su odigrani turniri u nogometu i odbojci na pijesku. Pažnju je privukao i graničar. Neizbježno je bilo odmjeriti snage u potezanju konopa, a znalci su zaigrali i staru igru: pljočke. Rijetku priliku priredio je Marinko Žužić iz Udruge branitelja Funtana „Pod istarskim suncem“ sa svojim streljaštvom. Strpljivo je objašnjavao kako pogoditi metu zračnom puškom. Većina se i uvjerila da nije tako jednostavno kao što izgleda.

Nakon sportskog djela nije manjkalo okrjepe za svih s nezaobilaznim čevapčićima i pićem, što je za sve posjetitelje bilo besplatno. Pripremljeno je, naime, više od 500 porcija, za što je bilo osigurano više od 100 kilograma čevapćića i piletine. Nije manjaklo ni slastica koje su pripremile vrijedne volonterke, kao ni nezaobilazni provmajski fažol.

Funtana - Prvi maj 2024. praznik rada fešta
Funtana – Prvi maj 2024.

-Zahvaljujmo direktorici Turističke zajednice Ani Milohanović Čehić, načelniku Mladenu Grgeti, Lorenzu Štifaniću iz SRD-a Grma i cijeloj kuharskoj ekipi na odličnom grahu. Podijelili su oko 600 besplatnih porcija. Žene iz udruge Loze brinule su o gastro dijelu, a Anes iz NK Funtana opet je  dokazao da je na roštilju. Pobrinuo se kako bi svi bili siti. Također, zahvaljujem komunalnom poduzeću Puntici d.o.o Funtana koji su prethodnih dana pripremali teren i opremu, NK Funtana i Igoru Žikoviću, Tomislavu Proliću i OF Funtana-Vrsar na organizaciji turnira kao i našem Marinku Žužiću na prilici da se okušamo u streljaštvu, ekipi Art Funtana, tj. Jasminki Pršurić i Mariji Sekulić te Adrijana Palinkaš Ivković koje su zamijesile preko tisuću fritula i kroštula. Na kraju, hvala našim mladim mamama koje su prekrasno dekorirale Perila, poručila je Sanda Jukić iz Udruge za djecu i mlade „NA izvorima prijateljstva“ koja stoji iza cijele ove lijepe priče.

Zaključujemo – na prvomajskoj fešti u Funtani svi su uživali, posebice djeca koja su dan provela na otvorenom, u sportu i zabavi s roditeljima i vršnjacima. Bio je to pravi obiteljski dan i primjer kako se zajedništvom svih mještana može napraviti odličan posao!

Stanovnicima je to i fešta pred turističku sezonu, a turistima sjećanje na veseli duh lokalnog stanovništva i gostoprimstvo.

koncert tar školsko igralište pučka fšta zabava ljudi turisti

TAR: Pučka fešta za otvorenje sezone uz Opću opasnost

Orchester Tout Puissant Marcel Duchamp (CH) pou buje

Večeras, 2.5. glazbena poslastica u Bujama: Nastupa švicarski Orchester Tout Puissant Marcel Duchamp