in

BUJE: Otvorena kapelica Svete Lucije u Kontarinima – korak dalje ka spašavanju ovih malih sakralnih objekata i njihovu povezivanju

Otvaranje nove kapelice Sveta Lucia u Bujama

Keramički kip Svete Lucije postavljen je u subotu u malenu kapelicu kod mjesta Kontarini nedaleko Buja, uz cestu Brtonigla – Buje. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, autorica kipa Lovorka Lukani i, nekolicina građana, a blagoslov je uputio bujski župnik, velečasni Marcin Madej. Na svečanosti je bio mali broj uzvanika radi epidemioloških razloga.

Fabrizio Vižintin

Gradonačelnik Vižintin otvorio je novu kapelicu te objasnio njenu važnost, kao i to da će taj projekt nakon kapelice Svete Lucije, a prije nje je otvorena kapelica Svetog Zenona, svakako ići dalje. U konačnici će oko dvadeset kapelica biti označeno na turističkim kartama i povezano stazama.

Sama ideja o uređivanju i spašavanju kapelica na području Buja potekla je od fotografa Slađana Dragojevića i bujskog pjesnika i ugostitelja Valtera Turčinovića. Upravo je Turčinović za ovu prigodu napisao pjesmu Scuro (Mrak) koju je ujedno posvetio i svojoj majci. Na kraju je vlč. Madej blagoslovio kapelicu.

Naime, Sveta Lucija od Sirakuze (283. – 304.), kršćanska je mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Progonitelji kršćana su joj mačem odrubili glavu nakon podužeg mučenja. Tijekom kršćanske povijesti štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih, tjelesno i duhovno, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida. Njen dan slavi se 13. prosinca, a zanimljivo je i ujedno običaj da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića.

Otvaranje kapelice Sveta Lucia u Bujama

Na njen dan također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici. Relikvije Svete Lucije čuvane su u Veneciji u Crkvi Svete Lucije. Crkva je srušena 1861. godine da bi se pripremila gradnja željezničkog kolodvora, a relikvije su prenijete u obližnju crkvu San Germia, gdje se i danas nalaze, a venecijanski željeznički kolodvor danas nosi naziv ove svetice, priopćeno je iz Grada Buja.

Projekt obnove kapelica predstavljen je proljetos nakon rekonstrukcije kapelice Sv. Zenona koja predstavlja polazišnu točku za veći projekt. Projekt predviđa renoviranje svih kapelica na tom području, te njihovo povezivanje putem koji će se koristiti kao šetnica, biciklistička i trekking staza. U planu je izgradnja i energetski učinkovite rasvjete te postavljanje klupica. Uz svaku kapelicu bi trebao stajati opis (povijesni ili religiozni) na tri jezika.

Cilj projekta je promocija bujske kulturne baštine kako bi razvijali vjerski i kulturni turizam, sport i rekreaciju.

Velika Gospa u Istri – Jedan novozaraženi, šest izliječenih

diamant cijepljenje

Zavod poziva na cijepljenje – Donosimo raspored od 16. kolovoza