in

BUZET: Odgođena izložba bijelih tartufa i godišnje druženje istarskih tartufara

U dogovoru s načelnikom istarskog Stožera civilne zaštite Dinom Kozlevcem odgođeno je ovogodišnje planirano druženje istarskih tartufara i izložba tartufa u Buzetu, koji su se trebali održati u subotu, 21. studenog. Kako su sve manifestacije i sajmovi istarskih tartufa ove godine odgođeni za narednu sezonu, u Buzetu su se nadali da će se barem ovo okupljanje lovaca na istarske tartufe održati.

Predsjednik Udruge tartufara Darko Muzica žali za odgodom ali i poziva na poštivanje svih epidemioloških mjera dok ne prođe pandemija virusa Covid19. Udruga tartufara zbog korone nije održala 1. rujna ni tradicionalno obilježavanje otvaranja sezone lova na bijele tartufe u Motovunskoj šumi. Na Buzeštini su tri konobe koje jedine posjeduju županijsku licencu “Tartufo Vero”, što je obavijest svim konzumentima da se kod njih poslužuju isključivo svježe naribani istarski tartufi.

Svježi tartufi na pjatu su problem hrvatskog turizma jer ne postoji dovoljna edukacija potrošača, informiranje domaćih i stranih turista kako izgledaju i kako se poslužuju “dijamanti istarske kuhinje”. U zabludu se dovode potrošači kojima se poslužuju gotova jela s tartufatom i raznim aditivima koji mirišu na tartuf. To je posebno izraženo u Dalmaciji i na Primorju.


-Svjedoci smo da danas svatko može postaviti reklamu “tartufi” a da svježih tartufa u konobi, gostionici pa čak i restoranu uopće nema, naglašava Robert Marušić, koji dodaje: “Istra je ovdje najviše napredovala, pa se zahvaljujući novim propisima svježi
tartufi (crni i bijeli) konzumiraju gotovo cijele godine.

Još samo da se uredi regulativa, koja je izrazito negativno za tartufe izražena uz Jadransku obalu, kao što su reklame ćevapi-riba-tartufi, a vjerojatno ni R od svježe ribe, ni T od svježeg tartufa. To je prevara potrošača i predlažem onima koji donose propise da uvedu kategoriju “jela s okusom tartufa” pa neka kupac bira, zaključuje jedan od organizatora druženja tartufara u Buzetu Marušić.

maske maskice korona covid

Istarski stožer: U subotu nova 74 slučaja zaraze od Covida-19

Za sportaše 50% jeftinije testiranje na SARS-CoV-2