in

Čarobna šuma bajki u Šijanskoj šumi – Povedite djecu i saznajte više o waldorfskoj pedagogiji

Foto Waldorfska inicijativa Pula

Udruga Waldorfska inicijativa Pula – udruga za osnivanje waldorfske osnovne škole, organizira 20.5.2023. u Šijanskoj šumi u Puli manifestaciju pod nazivom “Čarobna šuma bajki” u suradnji s udrugama “Čarobnjakov šešir” i “Birikina”, uz pokroviteljstvo Grada Pule.

Osim promocije waldorfske pedagogije, svrha ovog festivala je dočarati važnost pripovijedanja djeci već od najranije dobi, a djeca (i odrasli) svih uzrasta moći će doživjeti raznovrsne čarolije kao što su hodanje na štulama, vođene igre na otvorenom, lutkarska predstava i ples na svili. Manifestacija će se održati u poslijepodnevnim subotnjim satima uz slobodan ulaz.

Ugostit će i vrsnu pripovjedačicu Jasnu Held koja će ih odvesti izravno u svijet bajki, a zainteresirani za stjecanje dodatnih vještina mogu se prijaviti na njenu trodnevnu radionicu pripovijedanja koja će se održati od 19.5. do 21.5.2023. u hotelu Galija.

U nastavku detalji o radionici:

VIKEND RADIONICA „UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA“

pod vodstvom profesionalne pripovjedačice

Jasne Held

19. – 21.05.2023. Hotel Galija, Pula

Radionica je zamišljena kao poticaj pedagozima, odgojiteljima, učiteljima, profesorima i roditeljima, u radu s djecom i mladima.

TIJEK RADIONICE:

~ Uvod u svijet bajki i priča (narodne tradicije), atmosfera bajki
~ Kultura govora (umijeće pripovijedanja i umijeće slušanja)
~ Važnost bajki u odgoju i odrastanju (slike, imaginacija, riječ i govor)
~ Bajka
~ Vježba memorije u slikama
~ Razgovor o bajci, simbolika, ritam, doživljaj, točka preokreta, razvoj

Ovisno o vremenu koje bude na raspolaganju tijekom radionice, u planu su i:

~ vježba pripovijedanja,
~ poezija govora, vježba (uključujući i govorne vježbe),
~ odabir najvažnijih trenutaka u bajci.

GDJE?
Hotel Galija
Epulonova 3, Pula

KADA?
19. svibnja 2023. 16.30 – 20.30 sati
20. svibnja 2023. 9 – 13 sati
21. svibnja 2023. 9 – 13 sati

Za sve prijave do 15. svibnja, donacija za vikend radionicu iznosi 30€.

Zbog ograničenog broja polaznika obavezne prijave putem e-maila na info@wip.hr ili porukom na broj 091 161 6541.

„Bajke (narodne bajke i priče, tradicionalne priče, mitovi i legende) narodno su blago prisutno u svim narodima svijeta, stoljećima, čak i tisućljećima usmenom predajom održavane na životu, ponajprije pripovijedano samo odraslima, odgajajući generacije ljudi u najvišim vrijednostima čovječanstva i razvoja čovjeka i njegovog bića. Razvojem tehnologije prvo se zanemaruje živa riječ pripovijedanja, potom i same bajke i priče te vremenom postaju samo blijedi odraz prošlosti kao literarni spomen kulturnog podrijetla.

Današnji problemi u razvoju djece su brojni. Najuočljiviji i posljednjih godina najčešći je problem govora, izgovora i izražavanja. Ono manje uočljivo je problem imaginacije djeteta i njegove kreativnosti.

Albert Einstein je rekao: «Ako želite da vam dijete bude pametno, čitajte mu bajke! Ako želite da bude još pametnije, čitajte mu bajke još više!»

Bajke su nepregledni izvor mašte. Bajke potiču maštu, razvijaju je, uče nas. Slušajući bajke dijete razvija bogat unutrašnji život, vrlo aktivan i vrlo poticajan za njegov kasniji razvoj kao individualca. Slušajući dobro i pravilno izgovorenu riječ, kroz poetičnost bajke dijete prima ravno iz ‘izvora’ , oblikujući time i svoj vlastiti svijet, svoju vlastitu riječ i govor.

Razgovor i analiza bajke poticajan je rad za odgojitelje. Što dublje uđemo u značenje neke bajke to ćemo jasnije znati prepoznati potrebe određenog djeteta da mu se ispriča baš ta bajka. Također, analizirajući istu, vidimo koliko je nepresušan izvor simbolike i značenja koja neka bajka nosi. U zajedničkom radu vidjet ćemo koliko odraza svijeta praslika živi i u nama samima. Pojedinačnom izradom slika trudit ćemo se potaknuti kreativnost u nama i kako jednostavnošću možemo buditi kreativnost u djeci.“ J.Held

Jasna Held, rođena je i živi u Dubrovniku, a putuje i priča bajke za velike i male slušače. Od 1994. nastupa kao pripovjedačica bajki i priča. Godine 2004. sudjeluje na susretu europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj. Nakon toga često nastupa u inozemstvu: Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Švicarska, gdje pripovijeda tradicionalne priče i bajke. Renomirani pripovjedački teatar iz Velike Britanije Jasnu Held preporučuje kao jednu od 10 najboljih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije.

Ilustracija

MUP: Podnesite zahtjev za istekle osobne iskaznice

Foto Tanja Kocijančić

Preko 300 mladih posjetilo Dan otvorenih vrata u Poreču