in

Ćićarija promovirana na Festivalu Encijan kroz ćićska jela u pokretu, sajam autohtonih proizvoda, koncerte…

Bila su to dva dana puna događaja za sve generacije uz Istra Inspirit, ćićska jela u pokretu by Kampanjola, predstavu i dječje radionice Birikine, sajam istarskih autohtonih proizvoda i obrta, vođene rekreativne šetnje prirodom te koncerte etno bendova Šćike i Franka Krajcara & grupe Indivia

Proteklog je vikenda, točnije u petak i subotu, održana druga edicija Festivala Encijan u sklopu projekta KAŠTELIR. Ovaj projekt ima za cilj promovirati Ćićariju i sve njezine ljepote s posebnim naglaskom na važnosti kulturne baštine – Gradine Rašpor, na kojem su se prvi puta vršila arheološka istraživanja te bogatstvo Ćićske bioraznolikosti budući da ovo područje obiluje ljekovitim, aromatičnim i drugim važnim biljem.

Festival Encijan održan je 11. lipnja u Račjoj Vasi te 12. lipnja u Rašporu. Druga edicija festivala donijela je posjetiteljima i stanovnicima Ćićarije različite aktivnosti od ponude autohtonih istarskih proizvoda (OPG-i, obrti i zanati), posebnu ponudu domaćih jela iz kuhinje Kampanjole, rekreativne vođene šetnje uz stručne planinarske vodiće PD »Glasa Istre« iz Pule, dječje radionice u organizaciji Birikine, nezaboravnu interpretativnu šetnju Istra Inspirita.  Glazbeni program u etno stilu donijeli su bendovi Ščike u petak u Račjoj Vasi koji su usprkos lošijoj vremenskoj prognozi održali nezaboravan koncert na platou pored »stare škole«, i u subotu u Rašporu s Frankom Krajcarom & grupom Indivia koji su nastupajući na predivnoj rašporskoj livadi omogućili nezaboravne trenutke posjetiteljima Ćićarije. U Rašporu su zaigrali pljočke članovi Istarskog pljočkarskog saveza i to Matošević Đuro iz SP Kluba ŠKRILJA Pula, zatim Krog Robert također iz Pule, a u pripremi je sudjelovao Petar Geromella iz istog pulskog kluba te Barbaro Ivan, voditelj SPK AGROTURIST Vodnjan/Dignano. Bila je to prava prilika da najmlađi iskušaju svoje sposobnosti i bace pljočku po prvi put na privremenom igralištu u Rašporu.

U sklopu Festivala održane su i online predavanja na temu »Socijalno poduzetništvo za održivi ruralni razvoj: Značaj poljoprivrednog obrazovanja za razvoj poljoprivrede u Istarskoj županiji« koju je predstavio dr.sc. Milan Oplanić, znanstveni savjetnik, predstojnik Zavoda za ekonomiku i razvoj poljoprivrede, zatim temu  »Poticanje ruralnog poduzetništva: Osobine žena i njihove upravljačke uloge na OPG-ima« o kojoj je govorila dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, znanstvena savjetnica uz gostovanje Ane Ritoša, iz OPGa Vina Ritoša te temu »Botanika i etnobotanika« koju je predstavila doc. dr. sc. Ivana Vitasović Kosić iz Zavoda za poljoprivrednu botaniku, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Festivalski dani okupili su rodbinu i prijatelje u ova dva ćićska mjesta te se učinilo kao da su ista zaživjela nekim novim žarom. Zabavni program je u subotu potrajao dugo u noć pod zvjezdanim nebom Ćićarije, a prijatelji su se pozdravljali uz nadu da će održani Festival Encijan donijeti novu energiju u mjesta općine Lanišće te da će postati tradicija za naredne godine.

Roberta Medica – načelnica Lanišća
Ezio Pinzan – županijski pročelnik za poljoprivredu

O Projektu:

Festival Encijan dio je projekta “Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera” akronima Kaštelir koji se aktivno provodi od 1. listopada 2018. godine. Središnja nit projekta su ostaci gradina (kaštelira), zanemarene kulturne baštine koja potječe još iz prapovijesnog razdoblja – brončanog i željeznog doba (2. i 1. tisućljeća pr. Kr.).

Glavni cilj projekta je aktivno očuvanje baštine gradina preko njihovog vrednovanja, zaštite, revitalizacije i promocije, upotrebom neinvazivnih pristupa temeljenih na suvremenoj informacijsko – komunikacijskoj tehnologiji. Projektom se želi predstaviti tadašnji način života – kroz tradicionalnu upotrebu samoniklog bilja (etnobotanika) i uzgoj starih sorti biljaka (botanika i etnobotanika), oživjeti drevnu povezanost ljudi s biljkama te uključiti prirodnu i kulturnu baštinu u inovativnu i održivu turističku ponudu. Baština će u skladu sa modernim vremenom biti predstavljena na način na koji će služiti održivom prekograničnom turizmu, ruralnom razvoju i održivom upravljanju okolišem.

FUNTANA-VRSAR: Pia Kovačić i Ariana Bebek na Festivalu zavičajnosti u Žminju

POREČ: Koncert renomiranog gitariste Krešimira Bedeka u Sabornici