in

DAN PLANETA ZEMLJE: U Poreču dijelili staklene bočice kao promocija smanjenja upotrebe plastike

Poreč je Dan planeta Zemlje obilježio eko-akcijom Grada Poreča i komunalnog poduzeća Usluga Poreč u sklopu koje su građanima na Trgu slobode i na tržnici dijeljene staklene bočice kao promocija smanjenja upotrebe plastike u svakodnevnom životu.

Interes za akciju bio je velik, a pridružio se i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji je kroz razgovor i druženje s građanima istaknuo kako je Grad u 2020. godini iz upotrebe izbacio plastiku.

Gradonačelnik Loris Peršurić

– Uveli smo korištenje staklenih boca i čaša, pije se voda iz špine, bez plastičnih vrećica, čaša, pribora…i to želimo promovirati i dalje. Ne samo gradska uprava, već i sve gradske ustanove i tvrtke, kao pozitivan primjer. Promjena kreće od svih nas. Pa more je jedan od naših najvažnijih resursa. Da bi ga zaštitili dovršavamo izgradnju pročistača, ali moramo se svi skupa pozabaviti i pitanjem plastike, rekao je Peršurić.

Različiti oblici plastičnog otpada čine otprilike 90% smeća koje se nalazi u moru. Iako ne možemo prestati biti potrošači, možemo postati odgovorniji – koristimo platnene torbe i mreže umjesto vrećica, držimo hranu u staklenim ili keramičkim posudama, koristimo vodu iz izvora ili vodovoda provjerene kakvoće i pritom koristimo staklene čaše ili boce, izbjegavajmo plastiku za jednokratnu upotrebu, a plastični otpad uvijek odlažimo u odgovarajuće spremnike kako bi se mogao reciklirati…u zajedničkom cilju da se prema našem okolišu i moru odnosimo najbolje što možemo, priopćeno je iz Grada Poreča.

Dan planeta Zemlje u Poreču

Nacionalni plan: Veliki interes za financiranje alternativnih goriva

Veliki dan za Istru i Pazin: Počela gradnja Doma za starije osobe