in

Dišnik, kihobran i rukozborac najbolje nove hrvatske riječi

Ilustracija

Najboljim novim hrvatskim riječima, časopis Jezik i Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, proglasile su riječi dišnik za respirator, kihobran za eng. sneez protector i rukozborac za osobu koja se služi znakovnim jezikom.

Prvu nagradu za dišnik dijele Drago Štambuk, književnik, prevoditelj i diplomat i Karlo Kulaš, student iz Zagreba, druga nagrada za kihobran pripala je Marinu Periću,  Zadraninu, zaposleniku tvrtke koja proizvodi kihobrane, a treća nagrada za rukozborca Ani Mihovilić, zaposlenici IT tvrtke.

Izbor najboljih novih hrvatskih riječi, Časopis i Zaklada svake godine posvećuju Danima hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka, Spomen-tjedna na Deklaraciju o hrvatskom jeziku kojom se 1967. obranio hrvatski jezik.

Zaklada je osnovana da bi se čuvala uspomena na dr. Ivana Šretera, hrvatskog jezičnog mučenika ubijenog u Domovinskom ratu.

Drago Štambuk, književnik, trenutačno hrvatski veleposlanik u Iranu, već je poznat po svojim tvorbenjačkim uspjesima, treći je put slavodobitnik Šreterova natječaja. Njegove su nagrađivane novotvorbe: proširnica za stent, oznak za brend, a sada i dišnik.

Neovisno jedan o drugom, istu je riječ poslao i Karlo Kulaš,  student iz Zagreba. Štambuk je uz dišnik predložio i disajnik kao istoznačnicu, ali i krunski virus za koronski virus.

Tvorac drugonagrađene riječi kihobran je Marin Perić, Zadranin, zaposlenik tvrtke koja proizvodi kihobrane. Njegova novotvorenica prijevod je engleskoga sneeze protector. U nas je u posljednjih godinu dana u istom značenju učestao naziv zaštitni vizir za lice (za usta i nos) uz tumačenje da štiti od prijenosa kapljica.

Ana Mihovilić, Zagrepčanka, zaposlenica IT tvrtke, tvoriteljica je trećenagrađene riječi rukozborac. Na najtječaju je predložila dvije riječi, imenicu i glagol: rukozboriti, rukozborac uz tumačenje: govoriti/služiti se znakovnim jezikom za gluhe/ osoba koja govori znakovnim jezikom za gluhe.

Za te pojmove postoje riječi – znakovati (govoriti znakovnim jezikom za gluhe) i znakovatelj (osoba koja govori znakovnim jezikom za gluhe) tako da rukozborac i rukozboriti nisu zamjene za postojeće riječi, nego su nove riječi.

Članovi povjerenstva koji su odlučivali o najboljim riječima su Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić i Mile Mamić, objavio je Ncional.hr.

Na natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 riječi od 166 predlagatelja.

Najuspješniji tvobenjaci zahvaljujući svojim originalnim umotvorinama dobit će diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego prijašnjih godina pa će tako 4.000 kuna dobiti prva najbolja riječ, 2.000 druga i 1.000 treća riječ.

U POREČKOM starom gradu uređuje se hotel, obnavlja nekoliko zgrada, a stižu i novi smjerokazi

Inspektori češljali zimska sniženja, evo kako nas trgovci muljaju