in

Društvo invalida Poreč nagradilo najbolje dječje likovne radove

Foto Društvo invalida Poreč

Bogatstvo crteža djece Poreča za osobe s invaliditetom

Foto Društvo invalida Poreč - 1. mjesto likovni rad djeca
Foto Društvo invalida Poreč – 1. mjesto

Djeca Poreča uzrasta od 1. do 4. razreda sa svojim učiteljima, a iz triju porečkih osnovnih škola, OŠ Poreč, OŠ Finida i TOŠ B. Parentin, uključila su se i ove godine u likovni natječaj Društva invalida Poreč  razgovarajući pri tom i razmišljajući o osobama  s invaliditetom. Naziv i tema natječaja i ove je godine bio Djeca Poreča za osobe s invaliditetom, a usmjeren je izboru tri pobjednička rada od kojih se prvi rad tiska na listić novogodišnje lutrije i plakata.

Prijem za nagrađene školarce i njihove nastavnice mentorice upriličen je dana, 13.06.2024. u prostorima Društva invalida Poreč za koju prigodu su nagrađenoj djeci i mentoricama pripremljeni prigodni darovi kao znak zahvale Društva invalida Poreč.

Nagrađenu djecu i učiteljice su dočekale predsjednica Društva Nataša Basanić Čuš, tajnica Sandra Brečevac te volonterke Društva Ljubica Devetak Prokeš i Mariza Vračević .

Predsjednica je zahvalila učiteljicama i čestitala nagrađenim učenicima na prekrasnim radovima kojima će obogatiti ovogodišnji listić lutrije ali i druge projekte Društva jer se i drugi radovi prigodno koriste u projektima Društva. Zahvalila je svim školama i svoj djeci koja su uputila svoje predivne radove. Naglasila je kako je najljepše u ovom natječaju što svi divni dječji radovi nastaju u okviru školskih sati na kojima su  djeca od svojih učiteljica razgovorom i promišljanjem senzibilizirana za potrebe osoba s invaliditetom. Naglasila je i  kako je stručni žiri imao težak zadatak da izabere tri nagrađena rada, a sastav žirija su činili Eugen Varzić likovni umjetnik, Mira Licardo profesorica likovne kulture i Alen Riosa grafički tehničar te im zahvalila na uključivanju.  Nakon konzultacija i pregledavanja radova izabrana su tri prvo nagrađena rada i to : 1. nagrađeni rad učenice Darie Manzin, 3. razred TOŠ B.Parentin, mentorica Rosana Giusti; 2. nagrađeni rad učenice Eme Šker, 4.b.razred OŠ Poreč, mentorica Davorka Škarica i 3. nagrađeni rad učenice Kristine Banko, 3.a. razred OŠ Finida, mentorica Ankica Ritoša.

Foto Društvo invalida Poreč
2. mjesto

Predsjednik stručnog žirija, akademski umjetnik Eugen Varzić  o natječaju i radovima je prilikom izbora tri nagrađena rada rekao slijedeće:

Foto Društvo invalida Poreč
Foto Društvo invalida Poreč – 3. mjesto

Likovni natječaj na temu uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu, koji je organiziralo Društvo invalida Poreč, pružio je platformu učenicima osnovnih škola s područja grada da izraze svoje viđenje ove važne društvene teme. 

Sudjelovanje mladih umjetnika rezultiralo je bogatstvom crteža s izuzetno jasnim porukama. Svaki rad nosi jedinstvenu priču, ali zajednička nit koja ih povezuje je visoka razina svijesti o potrebi uključivanja osoba s invaliditetom u sve aspekte društvenog života. Neki crteži su bogati detaljima, prikazujući današnji svijet djece, koji, iako digitalan, zrači emocijama i brigom za druge. 

Posebno su impresivni radovi u minimalističkom stilu koji, unatoč jednostavnosti, uspijevaju poslati snažne poruke. Ti crteži svjedoče o dubokom razumijevanju i empatiji prema osobama s invaliditetom, ističući njihovu važnost i vrijednost u zajednici.

Kroz ovaj natječaj, mladi su pokazali ne samo svoj umjetnički talent, već i svijest o socijalnoj inkluziji. Ovi radovi potiču na razmišljanje i djelovanje, podsjećajući nas na važnost podrške i uključivanja svih članova društva, bez obzira na njihove fizičke ili mentalne sposobnosti.

Zahvaljujemo svim učenicima koji su sudjelovali u natječaju, njihovim učiteljima koji su ih poticali, te Društvu invalida grada Poreča na organizaciji ovog inspirativnog događaja. Ovi crteži nisu samo umjetnička djela, već i moćni alati za promjenu svijesti i izgradnju inkluzivnijeg društva.“

U Društvu invalida Poreč ovaj je natječaj samo jedan lijep primjer suradnje škola i Društva  usmjeren razgovorima, radu i temama kojima se djecu uči životu, izazovima, teškoćama i kako ih prebroditi, različitim ljudskim potrebama ljudi koji su među nama , koji su isti, a  istovremeno drugačiji.

Društvo invalida se stoga ponosi svim dosadašnjim, a veseli svim budućim suradnjama sa školama i djecom kojima će poveznica biti poticanje senzibiliteta i razumijevanja za osobe s invaliditetom u zajednici. Jednako tako se veselimo suradnji sa stručnim žirijem odnosno predanim predstavnicima stručnjaka u našoj zajednici koji svojom voljom, u svoje slobodno vrijeme volonterski učestvuju  u ovako važnim projektima posvećenim djeci i osobama s invaliditetom. 

Društvo invalida Poreč

Foto Grad Novigrad

U subotu u Novigradu vježbajte besplatno jogu u parku uz Amrit Sagar

grad poreč lučka kapetanija

Gradonačelnik Poreča s ministrom Butkovićem: Otvoren natječaj za obnovu zgrade Lučke kapetanije