in

Europski dan poginulih u Istri protekao bez teških nesreća

Na Europski dan bez poginulih u prometu na području PU istarske nije se dogodila niti jedna prometna nesreća s poginulim osobama

Jučer je na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Europe, obilježen Europski dan bez poginulih u prometu. European Day Without A Road Death (projekt EDWARD) ovime je ušao u četvrtu godinu realizacije, a cilj mu je bio da na taj  ne bude poginulih osoba u prometu. Projekt je pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podržava ga Europska komisija, a dugoročni cilj mu je smanjivanje i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu, priopćila je PU istarska.

U Istri jučer nije zabilježena prometna nesreća s poginulim osobama, a kako bi upozorili na nužnost poštivanja prometnih propisa, djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pola održali su i prigodan info punkt na fažanskoj rivi. Mještani Fažane, među kojima je bio velik broj mladih, sa zanimanjem su razgledali opremu koju u svom radu koristi prometna policija, kao i službeni motocikle i presretač. Probali su tzv. pijane naočale i stekli dojam kako se mijenja percepcija osoba koje su pod utjecajem alkohola, a kući su ponijeli letke o sigurnosti u prometu. Osim policije, akciju su podržali i predstavnici Općine Fažana i prometni redari te je s fažanske rive poslana poruka kojom se sudionike u prometu poziva  na oprez i poštivanje prometnih propisa.

Podršku projektu EDWARD u srijedu su dali i policijski motoristi, koji su po završetku Memorijala Šime Buzov – 9. natjecanja prometnih policajaca – vozača motocikala u vožnji spretnosti, svojim motorima na pulskoj Karolini oblikovali broj nula za nula poginulih u prometu, a veličanstvenu fotografiju podno pulske Arene obilježio je dronom NuNu production.

Intencija obilježavanja ovog dana bila je da svi sudionici u prometu razmisle o rizicima te o tome kako njihovi postupci utječu na druge sudionike u prometu, kao i da razmisle o načinima smanjivanja rizika i povećanja sigurnosti. S tim ciljem, svatko može ispuniti i projekt potpisivanjem prisege za sigurnost prometa te poslati poruku o važnosti poštivanja prometnih propisa.

Foto: PU istarska i NuNu Production

ŽENA vozila pijana i bez dozvole – sud joj odredio”masnu” kaznu

VRSAR: Marta Jurčević i Klara Bardač nastupile za juniorsku reprezentaciju na Croatia Openu 2019.