in

Franko Geržinić iz Vižinade: Od pasioniranog lovca do izbornika državne reprezentacije za kontinentalne ptičare

Franko Feržinić - Foto Tanja Kocijančić

Od pasioniranog lovca u potrazi za svojim psom do izbornika državne reprezentacije za kontinentalne ptičare.

Franko Geržinić iz mjesta Ohnići u Općini Vižinada, dugogodišnji lovac i kinolog, postao je nakon višegodišnjih uspjeha i rada  izbornik državne reprezentacije kontinentalnih ptičara. Među najvažnije uspjehe svakako se ubrajaju titule prvaka na državnom prvenstvu u kinološko lovnom kupu Sveti Hubert, u muškoj kategoriji – ptičari pojedinačno 2019. i 2021., te na tom istom natjecanju titula državnog ekipnog prvaka u radu pasa ptičara 2021. Odakle je sve krenulo i kako je došao do funkcije izbornika hrvatske reprezentacije pitali smo ga u prigodnom razgovoru.

-Znamo da je čovjek u dalekoj prošlosti živio i produžio svoju vrstu hraneći se plodovima koje je ubirao u prirodi i životinjama koje je ulovio, a njegov prvi saveznik i pomagač u lovu bio je pripitomljeni vuk. Do tog saveza je došlo kad je mladi lovčev sin stradao prilikom  njegovog prvog lova na bizone, a spasio ga je vuk koji je isto tako bio ranjen prilikom lova sa svojim čoporom. Ovo objašnjava postojanje lovačkog instinkta kod ljudi i pasa, te njihovu nerazdvojivu vezu do dana današnjeg, kaže nam Franko.

Dodaje da je rođen u lovačkoj obitelji i od svojih je predaka naslijedio ljubav prema lovu. U potrazi za psom postao je kinolog. K tome, pse s kojima je osvojio državno prvenstvo u Sv. Hubertu poklonio je svojim sinovima Eriku i Leonu kad su postali lovci, da oni s njima love i na međunarondnim kinološkim manifestacijama osvojili su s njima najveće titule u radu CACIT.

vižinada geržinić
Foto Privatni arhiv

-Družeći se svojim psima u lovu i uspoređujući ih sa drugima na kinološkim manifestacijama usavršavao sam svoje umijeće, a rezultat toga između ostalog su dva osvojena državna prvenstva u lovu Svetog Huberta. Umijeće,  koje sam stjecao u praksi, nadupunio sam teoretskim znanjem i postao međunarodni kinološki sudac za rad ptičara. Kao takav predložen sam za izbornika državne reprezentacije kontinentalnih ptičara za Svjetsko prvenstvo i Eurokup. Poznavajući tešku situaciju u lovnoj kinologiji  bio je to za mene poseban  izazov.

Foto Privatni album
Foto Privatni album

Uloga izbornika je da tokom cijele godine pratim pse kroz  kinološke manifestacije i na kraju odredim četiri psa i jednog rezervnog koje smatram najboljima i najspremnijima u tom trenutku, priča nam sugovornik.

Također, izbornik prati ekipu na prvenstva, vodeći brigu o svemu a posebno o timskom duhu cijele ekipe.

-Jako je važno da vodiči budu opušteni i koncentrirani kako bi sa svojim psom imali što bolju suradnju. Kao rezultat tog predanog rada imamo svjetskog prvaka u Svetom Hubertu Zorana Postića s psom Daffy, europskog prvaka – psa Promonas’ Denija vlasnika Ivana Stojkovskog iz Pule, a k tome  na zadnjem Svjetskom  prvenstvu smo postali i ekipni prvaci u kontinentalnim ptičarima, naglasio je Franko Geržinić.

Na kraju se zahvalio svima koji su doprinijeli ovim uspjesima i čestitao je pobjednicima.

-Preporučio bih svim mladim lovcima da sa svojim psom ptičarom kroz takmičenja u lovu Svetog Huberta steknu određeno znanje, vještinu, sigurnost u lovu  i lovačku kulturu, te čuvanjem prirode oduže se za sve što je ona učinila u prošlosti za naš opstanak, zaključio je državni izbornik iz Vižinade.

Spomenimo za kraj da će se ove godine Svjetsko prvenstvo u radu pasa ptičara i Kup Sv. Hubert održati u Hrvatkoj, u mjestu Rugvica pored Zagreba što u kinološkom savezu smatraju još jednim uspjehom u svom radu.

Foto Stolnoteniski klub Vrsar

Izvrsne vijesti iz Stolnoteniskog kluba Vrsar – Osvojili titulu prvaka Istarske i susjedne županije

Foto Gradska knjižnica Poreč

Petkom u pet u porečkoj knjižnici: Mali razgovor s gušterom Špirom