in

Fuškulin: ALEN BANKO ima mega batat od skoro 5 kilograma

Alen Banko - Foto Tanja Kocijančić

Dobra klima, kvalitetna zemlja i puno vode utjecali su na to da Alen Banko u Fuškulinu kod Poreča uzgoji divovskog batata! Naime, batat kapitalac iz njegove kampanje ima skoro pet kilograma, pa smo ga pitali kako je to moguće. Inače, znamo jako malo ljudi koji uzgajaju ovo povrće.

batat fuškulin kapitalac alen banko
Težina kapitalca iz Fuškulina – Foto Tanja Kocijančić

Alen ima kampanju u Fuškulinu i već četiri godine sadi batat koji svake godine odlično uspijeva. Sadnice je dobio od susjeda i tako svake godine posadi oko stotinjak sadnica, odnosno količinu dovoljnu za svoju obitelj, a ono što je viška podijeli prijateljima i susjedima.

alen banko fuškulin mega batat
Alen Banko – Foto Tanja Kocijančić

U kampanji radi s ocem, a supruga pomogne “kada ima lazno”.

batat kapitalac fuškulin alen banko
Veliki batat iz Fuškulina finit će pod čripnjom – Foto Tanja Kocijančić

-Čitao sam malo po forumima i vidio da batat može dostići težinu od 2,5 do tri kilograma, a moji su puno veći. Lani mi je kapitalac imao malo manje od četiri kilograma, a sada gotovo pet. Naravno, ima svakakvih veličina, ima i manjih komada, veli nam Alen.

Na upit koja bi mogla biti tajna uspjeha rekao je: “Posadimo ih, malčiramo sa slamom, lipo zalivamo i fuškulinska zemlja odradi ostatak. Zemlju dobro obrađujemo i to po propisima. To je naša dobitna kombinacija”.

Kako će završiti ovaj kapitalac od pet kilograma? Kaže Alen da će finiti pod čripnjom čim bude malo veće društvo za večerom!

Alen Banko u Fuškulinu uzgaja batat
Fini batat iz Fuškulina

MUP: U utorak u cijeloj Istri pojačana kontrola s ciljem zaštite pješaka

razmjena knjiga poduzetnički inkubator poreč žbandaj knjige irides zović morena mičetić

POREČ: BOOkCrossing odsad i u Poduzetničkom inkubatoru u Žbandaju