in

Gužva na porečkoj tržnici: Gušti merkata oduševili s istarskim delicijama u “režiji” učenika TUŠ-a A. Štifanić

1. Gušti merkata na porečkoj tržnici - Foto Tanja Kocijančić

Velik interes građana i turista izazvalo je danas na porečkoj tržnici 1. izdanje manifestacije „Gušti merkata“ koju organizira komunalno poduzeće Usluga Poreč. Ovo druženje na tržnici uz namirnice kupljene baš na porečkom merkatu i glazbu odvijat će se svakog trećeg petka u mjesecu. Kako je rekla rukovoditeljica sektora za planiranje, nabavu i odnose s javnošću Usluge Angela Tolušić, cilj im je ovom manifestacijom revitalizirati i oživjeti tržnicu, privući još više građana i turista na merkat, promovirati autohtone, lokalne proizvode i OPG-ove koji donose na tržnicu domaće svježe proizvode, te ponudu u ribarnici.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Za prvo proljetno izdanje od 10 do 13 sati vrijedni učenici sa svojim nastavnicima iz Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića pripremali su deliciju za koju su se stvarali veliki redovi – pljukance sa šparugama i škampima, koji su se dijelili besplatno. Velik obol manifestaciji dali su i lokalni vinari Brčić i Terzolo koji su svojim vinima počastili sve koji su danas bili na ovoj manifestaciji.

-Za pripremu 200 porcija upotrijebili smo 25 kilograma pljukanci, 18 kg šparuga i 13 kg očišćenih škampi. Na manifestaciji je sudjelvalo 20-ak učenika sudjelovali i stručni učitelji kuharstva Sebastijan Mileša i Željan Peloža, te stručne učiteljice ugostiteljstva Matea Marić i Sanja Pilato. Bili su to učenici od prvih do četvrtih razreda smjerova kuhar, konobar i turističko-hotelijerski komercijalist, rekla nam je ravnateljica TUŠ-a Antona Šrifanića Tatjana Gulić Pisarević.

-Ovim smo projektom osigurali smo novu platformu za naše OPG-ovce i ostale zakupce koji svakodnevno posluju i prodaju svoje proizvode i ribu na tržnici. Svakog trećeg petka bit će drugi loalni proizvodi u ponudi, pri čemu ćemo se uvijek držati tradicije naših prostora. Tržnice su važan dio centra svakog grada, mjesto za susrete i druženje, a tako je i naša. To smatramo da je važno i za građane i za grad, a na kraju i za našu tržnicu kao objekt koji privlači i turiste koji žele upoznati našu tradiciju, što se kod nas nudi i jede, te kako grad živi i diše. Nadali smo se da će odaziv na prvom izdanju Gušta merkata biti dobar, ali ovo je nadmašilo naša očekivanja, kazala je Tolušić.

Uz dobru hranu, društvo i glazbu u poduzeću Usluga Poreč uvjereni su da će sugrađani znati prepoznati vrijednost događaja ali i iskazati podršku lokalnim poljoprivrednicima i obrtima te ostalim zakupcima porečke tržnice koji brinu da dobijemo uvijek svježu hranu i namirnice na naše stolove. Za tri tjedna vidjet ćemo što će novog pripremiti i nuditi na 2. izdanju Gušta merkata.

A sljedećim linkovima pogledajte fotogaleriju i videa na našoj Facebook stranici

https://web.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid06QaC4VD2jXo6K3J2v81vWwqA7nn81tucuv9Z17vc8xwrpQPiE64trkBoiRGHf19pl

https://web.facebook.com/istraterramagicanews/videos/463861492835592

Foto OŠ Tar-Vabriga

Tarski osmaši na inspirativnom predavanju Pronađi svoj meraklis

Foto 🆓Use at your Ease 👌🏼 za Pixabay - Ilustracija dom za starce stariji ljudi pacijent njegovateljica

NEDOSTATAK KADRA: Istarska županija traži njegovatelje/ice za domove i stacionare