in

I POREČ ga organizira 4. put: ADVENT ušao u mainstream – I to je odlična vijest!

Advent Poreč (Foto: Manuel Paljuh)

Organizacija Adventa ušla je u “mainstream”, te iz godine u godinu sve više gradova organizira svoj Advent. Do prije par godina to je bilo nezamislivo, no danas svaki malo veći grad ima svoj advent i to je odlična vijest. Prvenstveno zbog kvalitetnog sadržaja koji podiže kvalitetu u svakom gradu, a tu je naravno i turistička komponenta.

No, kako piše portal Hrturizam.hr, ne treba gledati na druge advente kao konkurenciju i niti jedan Advent ne može biti najveći, jer budimo realni – ne mogu se mali mjeriti s Adventom u Zagrebu. To govori čista računica i zakon velikih brojeva. Kada gledamo gospodarstvo, potrošnju, broj stanovnika kao i turista – jednostavno Zagreb je Zagreb i ne može se nitkomjeriti s njim, koliko god odlični bili. I zato mala mjesta ne trebaju koristiti prefikse tipa – Advent kao u Beču ili Zagrebu. Kopije je kopija – treba biti svoj i originalan. 

Da, može se vidjeti i “kopirati”, ali kopirati pametno. Neke dobre ideje, način uređenja, riješenja nekih problem, a onda na to nadodati neku svoju novu i originalnu vrijednost. No, svaki Advent može biti najkreativniji, najinovativniji, najljepši, drugačiji i slično. Tu svatko ima priliku pokazati se i pozicionirati.

Zadnje i možda najvažnije, organizacija Adventa ponajprije je odličan sadržaj za lokalno stanovništvo. Generira potrošnju, zapošljavanje i podiže kvalitetu u gradu. 

Manifestacije kao Advent su prvenstveno kvalitetni sadržaj za lokalno stanovništvo i posjetitelje, bar kada se priča o organizaciji Adventa u manjim gradovima. Ako se cilja na nešto veće, kao što su gradovi Split, Rijeka, Zadar i slično, onda treba gledati svoju regiju kao primarno tržište i bazu. 

Svakako je najvažnije da se investira u kvalitetan i raznolik sadržaj koji će biti motiv dolaska građana kao i posjetitelja iz okolnih gradova i općina. Samo kvalitetni sadržaj može privući posjetitelje, a samim time generira se potrošnja kao i zarada ugostiteljima i drugim izlagačima. Time se stvara zaokružen turistički proizvod.

Kvalitetni sadržaj naravno iziskuje veće ulaganje, no jedino tako se može osigurati dobra posjećenost, a samim time i potrošnju. Jer ne treba zaboraviti da svaki izlagač, bilo ugostiteljski objekt ili izlagač na sajmu mora isplatiti najam, pokriti troškove te naravno ostvariti zaradu, a to može samo ako dođe određeni broj ljudi i generira se turistička potrošnja. S druge strane, svaka ta kućica zapošljava barem dvoje ljudi, naručuje robu, uloži u uređenje i tako dalje.

Ako se postavi samo par kućica i bor, a ne uloži se ništa u uređenje cijelog prostora i raznovrsne sadržaje, od cijele priče neće biti ništa. Jedino kvalitetni sadržaj privlači ljude. 

Više pročitajte na portalu Hrturizam.hr.

VRSAR: Veliki uspjeh malih stolnotenisača

VIŽINADA: Na izložbi “Manje oružja, manje tragedija” građani dragovoljno predali streljivo