in

Istra Inspirit proslavio 10. rođendan u Svetvinčentu

Foto Istra Inspirit

U svijetu priča sve je moguće, samo je potrebna mašta. Ona je ta vječna spona između realnosti, svijeta priča i doživljaja. Istra Inspirit je to iskoristio za stvaranje brojnih doživljaja diljem Istre koji oživljavaju bogatu povijest našeg poluotoka već deset godina.

Istra Inspirit obilježio je desetljeće svoga djelovanja posebnim doživljajem, pod naslovom Inspirit kroz vrijeme – 10 godina oživljavanja priča, mitova i legendi u kaštelu Morosini-Grimani u petak, 9. prosinca, 2022.

Protagonist rođendanskog doživljaja Inspirit kroz vrijeme bio je lik vremenskog putnika Eon, koji je uzvanicima ispričao svoju intrigantnu priču o sebi, putniku koji je utjelovio ratnika Crispa i kapetana Morgana, inkvizitora i profesora Epulonius de Histri, dvorsku ludu i zavodnika Casanovu. Sve su to omiljeni likovi s kojima se naša publika upoznala tijekom proteklog desetljeća.

Da je Istra destinacija stvorena za priče, svjedoči opsežni portfolio Istra Inspirita: u posljednjem desetljeću, održano je preko 900 izvedbi na više od 30 lokacija diljem Istre, uz angažman od preko 50 izvođača. Naše priče, mitovi i legende bile su interpretirani u obliku doživljaja, interaktivnih šetnji, festivala i manifestacija. Autentična atmosfera i emocije stvorene kroz doživljaje osvojili su domaću i stranu publiku koju brojimo u desecima tisuća.

“Emocije su ono što nas svih pokreće, pa tako i djelovanje Istra Inspirit projekta već desetu godinu zaredom na što smo iznimno ponosi. Bezbroj oživljenih priča, mitova i legendi ukazuju na raznovrsnost i širok opus koji smo s godinama stekli. Zahvaljujem svim izvođačima i sudionicima, organizaciji i logistici na uloženom trudu, volji i želji da se projekt podigne na zavidnu razinu na kojoj se trenutno nalazi. Isto tako i podršci koja je tu bila od početka od strane Upravni odjel za turizam Istarske županije i Turistička zajednica Istarske županije“ rekla je direktorica IRTA-e Slavica Tobok Kandić.

Ovaj hvalevrijedan projekt služi kao primjer dobre prakse u području participativnog turizma i interpretacije kulturne baštine. Osvojio je 9 nagrada i priznanja zbog valorizacije i promidžbe kulturne baštine te zbog vrhunskih i kvalitetnih umjetničkih suradnika s višestrukim vještinama, talentima i sposobnostima kao što su gluma, glazba, ples, žongliranje, hodanje na štulama, gutanje vatre i ples na svili. Koristeći se metodama storytelling ili točnije pričanje priča, lutkarstvom i kazalištem sjena Istra Inspirit je udahnuo život brojnim likovima iz različitih povijesnih razdoblja, kako bi publika mogla doživjeti potpuni interaktivni doživljaj u maniri living history koncepta.

“Hvala vam što već deset godina potičete kulturni razvoj poluotoka Istre, što nam približavate priče, mitove i legende na vama svojstven način te činite doživljajni turizam kvalitetnijim i boljim. Potičete emocije dok pričate priče i stvarate nezaboravna iskustva koje dopiru do publike“ rekla je Marketing manager pri Turističkoj zajednica Istarske županije Cristina Vojić Krajcar.

U predstavu su od glumaca i izvođača sudjelovali Frano Novljan, Denis Brižić, Linda Kliman, Sedina Cerovac, Šandor Slacki, Dejan Gotal, Matija Ljuba, Jasna Todorović, Zoja Poropat i Kristijan Dellabernardina, dok režiju i scenarij potpisuje akademski glumac i redatelj Frano Novljan. Za aranžman glazbe bio je zadužen Marijan Jelenić.

Na kraju se prisutnima obratila pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković – “Ako bi projekt Istra Inspirit promatrali kao osobu mogli bi reći kako deset godina nije tako puno, ali dapače upravno je suprotno jer se ovaj projekt u proteklih deset godina razvio i brendirao na jednoj zavidnoj razini. Sam naziv govori vam sve Istra Inspirit, inspiracije gdje ćete bolje od toga. Čestitam svim sudionicima, izvođačima i organizaciji na nesebičnom dijeljenju znanja i vještina pretočenih u priče oživljene u interpretativnim šetnjama i doživljajima diljem Istre. Potiču razvoj kulturnog turizma na sebi specifičan način.”

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Foto Advent Poreč

U Poreču oganizirano gledanje utakmice Hrvatska – Argentina

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

12 dana zatvora zbog vožnje bez dozvole i odbijanja testa na drogu