in

IZ LIVIGNA U TAR – Prvi obiteljski hotel s 4 zvjezdice izgradili Talijani koji su sve ostavili zbog ljubavi prema Istri

Luca i Roberta Sertorio - Foto Tanja Kocijančić

Općina Tar-Vabriga dobila je prvi mali obiteljski hotel s četiri zvjezdice koji će raditi tijekom cijele godine. Ova turistička općina koja je ove godine ostvarila skoro dva milijuna noćenja i dostigla rezultate rekordne 2019. godine tako je dobila prvi objekt s cjelogodišnjim radom, koji k tome ima i restoran. Hotel Imperial privatna je poduzetnička inicijativa obitelji Sertorio koja je prije pet godina doselila u Istru, a nakon što je prodala svu imovinu u popularnom talijanskom skijalištu Livigno kojeg Istrijani, ljubitelji ovog sporta na snijegu, jako dobro poznaju. Luca i Roberta Sertorio najprije su u Livignu vodili hotel, a nakon toga restoran sa sobama za smještaj turista. Onda su odlučili sve prodati i sreću potražiti u našem kraju. Naime, oni imaju dugogodišnje iskustvo u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, a Luca je, k tome, i vrsni kuhar koji se tim poslom bavi od mladih dana. Željeli su mjesto koje je slično Livignu – jedan dio godine živo i puno gostiju, a zatim mirno. Stoga su bili uvjereni da će se lako uklopiti.

Hotel Imperial u Taru - Foto Tanja Kocijančić
Hotel Imperial u Taru – Foto Tanja Kocijančić

Važno im je bilo da mjesto u koje dolaze ima talijansku školu, pa su tako prvotno stigli u Umag. Tražili su najprije hotel koji bi mogli kupiti, ali nisu našli ništa što im je odgovaralo, budući da je svaki objekt trebalo obnavljati i dodatno uređivati. Zatim su odlučili potražiti zemljište na kojem će izgraditi svoj hotel. Kako su nam ispričali, tražili su ga po cijeloj Istri i našli u Taru, točnije na Lanterni.

Hotel Imperial u Taru - Foto Tanja Kocijančić
Hotel Imperial u Taru – Foto Tanja Kocijančić

Naime, hotel se nalazi odmah do kampa Lanterna, sa stražnje strane i okružen je maslinicima. Prije tri godine su preselili u Tar, gdje i sada žive te krenuli u svoju veliku avanturu. Gradnja hotela počela je u siječnju 2020., tik pred početak pandemije. Gradnja je dovršena početkom ljeta ove godine, ali je prikupljanje dozvola za otvaranje malo duže potrajalo. Tako su službeno otvorili vrata početkom listopada.

Pitali smo ih kako su uopće odlučili prodati sve u Livignu i preseliti u Istru.

-Muž i ja godinama smo ljetovali u Istri i jako smo se zaljubili u nju. Luca je uvijek govorio da mu je želja pod stare dane živjeti ovdje. No, onda smo ipak odlučili da nećemo čekati toliko, ispričala nam je Roberta u obilasku lijepog novog hotela koji u 24 sobe može primiti do 48 gostiju.

Hotel Imperial u Taru - Foto Tanja Kocijančić
Hotel Imperial u Taru – Foto Tanja Kocijančić

Upravo su taj dan, prigodom našeg dolaska, dobili prvu rezervaciju preko interneta i bili su jako sretni što će konačno primiti svoje prve goste. Imaju unutarnji bazen, ali vjerujemo da su gosti koristili i onaj vanjski, s pogledom na masline i Lanternu, budući da je listopad iznenadio s neobično visokim temperaturama.

Roberta i Luca naglasili su da je gradnja i sva papirologija bila intenzivna. No, od prvog su dana imali podršku Općine Tar-Vabriga. K tome, valja naglasiti da je moderan hotel rezultat rada naših domaćih arhitekata, građevinara i majstora za unutarnje uređenje.

Tar-2-Hotel-Imperial-Talijani-livigno-poduzetnici-listopad-2022-tanja-kocijancic.jpg 3. studenoga 2022.
Foto Tanja Kocijančić – Novi hotel Imperial u Taru

Zanimljivo je da su Luca i Roberta poveli gotovo cijelu obitelj – sinove i snahu s djecom. Simone pohađa talijansku osnovnu školu u Poreču, Davide ide u talijansku srednju školu u Buje, a Andrea je otvorio građevinsku tvrtku i već naveliko radi po istarskim gradilištima. Andrea je i u Italiji imao isti biznis, pa ga je kod nas samo nastavio. Njegova supruga Gabriella vodi brigu o marketingu i prodaji u hotelu, dok njihova djeca pohađaju talijanski vrtić u Taru. Svi pomalo uče hrvatski jezik.

Četvrti sin, Fabio, ostao je živjeti u Livignu, ali ljeti je i on u Taru. Tijekom sezone radit će s njima u hotelu.

Osim smještaja i restorana hotel ima teretanu, vanjski i unutarnji bazen i wellness s masažama. To može biti zanimljivo i domaćim stanovnicima, budući da mogu kupiti mjesečnu kartu za korištenje fitnessa i svih wellness sadržaja. Što se restorana tiče, za sada je dostupan uz prethodnu rezervaciju.

Foto Tanja Kocijančić - Novi hotel Imperial u Taru
Foto Tanja Kocijančić – Novi hotel Imperial u Taru
Foto Tanja Kocijančić - Novi hotel Imperial u Taru
Foto Tanja Kocijančić – Novi hotel Imperial u Taru
Foto Tanja Kocijančić - Novi hotel Imperial u Taru
Foto Tanja Kocijančić – Novi hotel Imperial u Taru

Foto Pučko otvoreno učilište Poreč

POREČ: Besplatna dječja radionica izrade privjesaka

Foto Usluga Poreč

USLUGA POREČ: Nastavlja se pranje kontejnera. Donosimo raspored